Odnes můj žal. Válka na Ukrajině očima žen

20. únor 2024

„Válka je zasáhla zcela nepřipravené. I když tušily, že by se něco takového mohlo stát, realita je mimo lidské chápání. Která z nich stihla a mohla, opustila svůj domov. Často mezi padajícími bombami. S dětmi, alespoň těmi, které přežily. Bez mužů, kteří zůstali. Alespoň ti, kteří přežili. Zatím.“

Jak válku na Ukrajině prožívají ukrajinské ženy, které přímo zasáhla? Hovořila s nimi ruská nezávislá novinářka Katěrína Gordějevová a jejich příběhy vepsala do knihy Odnes můj žal, která u nás vyšla v roce 2023 v nakladatelství Maraton v překladu Václava Štefka.

Čtěte také

„Víte, co je to trhlina v čase? To je, když se čas roztříští a vy jakoby padáte do propasti, ve které není ani čas, ani nic jiného. Bezčasí a já se do něj dostala. Poslední, co si ještě dobře pamatuju, je, jak jsme s Péťou pili kafe. Měli jsme v kuchyni na poličce dózu s rozpustnou kávou. Normálně jsem jako těhotná kafe nepila, ale to ráno jsem si s Péťou dala. Už se střílelo dost blízko a všude to dunělo. Vlastně to dunělo už několik dnů – jak přiváželi techniku. Ale najednou to začalo dunět hrozně blízko. Země se třásla. Nepřeháním. Neduní to nijak silně, spíš jen lehounce, ale jde z toho strach.“

Ženy, o kterých Katěrina Gordějevová píše, jsou různé jak věkově, tak sociálním postavením nebo vzděláním, ale i názory na přítomnost a budoucnost své země. Mají za sebou různé životní zkušenosti. Jedno je ve stejný okamžik spojilo – útok putinovského Ruska na nezávislou Ukrajinu. 

Jak se vyrovnat s nálepkou agresora

Kromě ukrajinských žen, které válka zasáhla nejbolestněji, ztratily svůj domov či blízké, obsahuje kniha také příběhy lidí, kteří přímo z Ruska pocházejí.

Čtěte také

To je ostatně také případ autorky. O to je její pohled na situaci žen, které zpovídala, které se jí s důvěrou svěřily se svými bolestnými zkušenostmi, osobnější i pro ni samotou. Je přece zástupce útočícího národa, který se ve skutečnosti za svůj národ, za jeho neomluvitelný agresivní útok na cizí zemi, musí stydět.

Zatímco v evropském kontextu máme tendenci vnímat ukrajinské uprchlíky jako bezejmennou masu, Gordějevová jim dává konkrétní tvář i lidský příběh. Na začátku propojený válkou, postupně však odkrývající další životní osudy a plány, do kterých válka zasáhla a které jsou v daném kontextu pestré a různorodé.

Čtěte také

Kniha Katěriny Gordějevové Odnes můj žal může být velmi cenným vodítkem pro každého, kdo cítí potřebu poznat spletité předivo války mezi Ruskem a Ukrajinou nikoli z oficiálních zpráv a strategických úvah, ale přímo z hloubi každodenního života těch, jež poznamenává především.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Ex libris, připravili Naďa Reviláková a Libor Dvořák.

Spustit audio

Související