Osudy Grahama Melvilla-Masona

12. květen 2014

Britský muzikolog, znalec a příznivec české hudby vzpomíná na hudební dění v Anglii i v Praze. Čte Josef Somr.

Česká hudba má v Británii řadu příznivců a milovníků. Desítky znalců, nadšenců, sympatizantů i odborníků jsou aktivní v Britské Dvořákově společnosti pro českou a slovenskou hudbu. Jeden z nich však vyniká po léta nad ostatními – Graham Melville-Mason, hudebník, muzikolog, publicista a organizátor hudebního života, v roce 2013 osmdesátiletý.

Graham Melville-Mason (1933)
- britský muzikolog
- znalec a příznivec české hudby
- organizátor britského hudebního života
- patron Britské Dvořákovy společnosti pro českou a slovenskou hudbu, kterou dříve vedl
- od r. 1990 poradce festivalu Pražské jaro
- nositel Ceny České hudební rady a medaile Artis Bohemiae Amicis

Jeho vzpomínky na hudební dění v Anglii i v Praze včetně zážitků z cest za železnou oponu, zaznamenané na sklonku loňského roku u něj doma v severní Anglii, zaznívají na stanici Vltava v českém překladu v pořadu Osudy v týdnu od 12. května, v prvním týdnu letošního hudebního festivalu Pražské jaro.

Graham Melville-Mason po léta stojí nenápadně za mnohými případy uvedení děl českých autorů nebo za hostováním českých hudebníků – sólistů, komorních souborů a dirigentů – na britských ostrovech.

Ale znají ho i lidé kolem hudby v české metropoli. Od roku 1990, tedy už celé čtvrtstoletí, je totiž čestným, ale současně velmi platným poradcem festivalu Pražské jaro. Pořadatelům festivalu zejména zpočátku po změně režimu, podmínek a možností pomáhal v zahraničních kontaktech, ale také v potřebné byrokracii a samozřejmě i v dramaturgii. Včas odhalil některé nástrahy a slepé uličky mezinárodních vztahů.

Dvořákovu společnost v Británii, organizaci se sedmi stovkami členů založenou v roce 1974, po léta vedl. Nyní je jejím patronem a nadále činným členem, přestože již nežije v Londýně, ale na venkově.

Čtěte také: Pražské jaro 2014: přehled přímých přenosů na Vltavě

Jeho vztah k tvorbě českých klasiků a postupně ve stále širším záběru i jejich předchůdců a následovníků a pak rovněž hlavních soudobých tvůrců, i jeho četná přátelství s českými hudebníky, to vše začalo už v šedesátých letech, kdy působil na univerzitě v Edinburku a při tamním mezinárodním hudebním festivalu.

Zájem o českou hudební kulturu pokračoval a rozšiřoval se i v době, kdy byl zaměstnán v Londýně v BBC. Definitivně podstatnou náplní jeho profesního i osobního života se pak česká hudba stala po roce 1989. Kontakty a přejné vztahy mezi českou a britskou hudební kulturou jsou i díky němu oboustranné a nadstandardní.

Profesor Melville-Mason je české hudbě skutečným promotérem a lobbyistou a jako takový realizoval množství konkrétních organizačních jednání a kroků v její prospěch a ve prospěch jejích interpretů. Právem tedy dostal v roce 2007 Cenu České hudební rady a v roce 2010 od českého ministerstva kultury jako uznání zásluh o šíření dobrého jména české kultury v zahraničí resortní medaili Artis Bohemiae Amicis.


Připravil a z angličtiny přeložil: Petr Veber

autor: Petr Veber
Spustit audio