Ozvi se, dokud ti není čtyřicet! Vyšlo album mladých experimentálních skladatelů

23. leden 2022

„Voláme české skladatelky a skladatele na pomoc Hudebnímu informačnímu středisku!“ Takto začíná své úvodní slovo k novému dvojalbu jeho dramaturg Boris Klepal, který pro jmenovanou instituci sestavil jakousi „přehlídku“ kompozic skladatelů a skladatelek, kterým loni ještě nebylo čtyřicet let.

Třináct současných skladeb

Do uzávěrky 7. července 2021 se sešlo 31 přihlášek a více než 50 skladeb s partiturami – každý z tvůrců mohl nominovat dvě kompozice a jejich nahrávky. A výsledek dvojalba?

Třináct skladeb českých autorů a autorek, kteří se narodili v rozmezí let 1982–1999 a užitečný přehled o tom, co „zní“ soudobou českou koncertní scénou. A také – kdo ze souborů nebo orchestrů a kde a při jaké příležitosti hudbu dneška v České republice hraje.

Čtěte také

Za vydáním téměř 160minutového dvojalba stojí Hudební informační středisko (HIS), které pečuje o současnou artificiální (vážnou neboli koncertní) hudbu a experimentální, alternativní proudy hudby nonartificiální, aspirující na uměleckou hodnotu spíše než na obchodní uplatnění.

Ředitelem HIS je Petr Bakla, který společně s hudebním publicistou Borisem Klepalem v obou dílech Futurissima rozebírají aktuální stav a úroveň kompozic mladých českých tvůrců a jejich schopnost se veřejně svým dílem prezentovat.

Od spektáklů po školní práce

Milica Modrá stojí na úplném začátku své tvůrčí práce, přesto se její skladba dostala do finále výběru. Na dvojalbu nalezneme i oceněnou skladbu soutěže České filharmonie, spektakulární Crossings Matouše Hejla z roku 2019. Tu natáčel Český rozhlas, který stojí i za dalšími nahrávkami na tomto CD, ať už z dílny Jakuba Rataje, Jana Ryanta Dřízala nebo Elišky Cílkové, u které si kompozici pro fama Q loni přímo objednal.

Soudobá hudba se hraje a natáčí také na obou hudebních akademiích HAMU (např. Soňa Vetchá, Jan Dobiáš) a JAMU (Pavel Šabacký), na koncertech Orchestru Berg (Jan Rösner, Martin Klusák), nebo na festivalu Ostravské dny (Michal Indrák).

Své vlastní nahrávky poskytl velmi aktivní skladatel, interpret a pořadatel hudebních eventů Ian Mikyska nebo prostřednictvím Brno Contemporary Orchestra Michal Wróblewski. Jedná se o live snímky i ty studiové, ale ve všech případech o tvůrčí počiny, které bychom neměli minout a jejichž autory bychom rozhodně měli vést v patrnosti.

Spustit audio

Související