Pestrost české lidové architektury ukazuje virtuální skanzen, který pomůže i s rekonstrukcí objektů

12. srpen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.k.

Čtěte také

Luna 25. Rusko plánuje dlouhodobý návrat na Měsíc a vysláním sondy k tomuto tělesu chce ukázat, že je i přes západní sankce přijaté v reakci na jeho invazi na Ukrajinu technicky na výši. V Rusku je to první takový projekt za posledních téměř 50 let a má jít o předstupeň potenciálního nového průzkumu Měsíce prováděného člověkem na místě. Na Měsíci bude ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mimo jiné i na pátrání po vodě.

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Uvedli to představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Čtěte také

Po několikatýdenní hlubinné expedici objevili vědci z celého světa u jihozápadního pobřeží Sicílie tři podvodní sopky, i když si nejsou zcela jisti, zda jsou aktivní. Nově nalezené vulkány jsou nejméně šest kilometrů široké a tyčí se více než 150 metrů nad okolním mořským dnem. Výzkumníci během expedice objevili také 100 metrů dlouhý a 17 metrů široký vrak lodi zhruba v polovině cesty mezi sopečným ostrovem Linosa a Sicílií. 

Vědci Technické univerzity v Liberci se dohodli na spolupráci s firmou KD Chemiko a Asociací na podporu pyrolýzy, podílet se budou na zprovoznění nové linky na zpracování plastového odpadu technologií pyrolýzy v Mladé Boleslavi. Spolupracovat budou i při hledání možností dalšího využití získaných produktů. Jedním z cílů projektu je snížení objemu odpadu, který končí na skládkách, a omezení dovozu a zpracování surové ropy a plynu.

Čtěte také

Přes 200 obytných domů, stodol či vodních mlýnů můžou zájemci navštívit ve virtuálním skanzenu, který vznikl jako jeden z výstupů projektu VISKALIA Etnologického ústavu AV ČR, Archivu Národního muzea a Katedry geomatiky Fakulty stavební ČVUT. Jeho součástí jsou popisy stavení, nákresy i dobové fotografie, a některé objekty můžou zájemci prozkoumat i ve 3D. Virtuální skanzen představuje 10 hlavních regionálních typů lidové architektury u nás a může posloužit jako inspirace při renovacích či ochraně stávajících budov.

Horníci v srbském povrchovém uhelném dole Drmno nedaleko města Kostolac objevili část pravděpodobně starověké římské lodi. V oblasti se nacházelo někdejší významné římské posádkové město známé jako Viminacium. Plavidlo bylo pravděpodobně součástí říční flotily obsluhující rozlehlé a vysoce rozvinuté římské město se 45.000 obyvateli, které mělo hipodrom, opevnění, fórum, palác, chrámy, amfiteátr, akvadukty, lázně a dílny.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související