Petr Honzejk: Piráti mezi warm up party a afterparty

29. duben 2023

Piráti se o víkendu scházejí na celostátní fóru v Liberci. V jaké kondici se strana, která představuje do značné míry evropský unikát nachází? A jak se může vyvíjet dál? Odpověď na první otázku zní: střídavě oblačno. Pirátům se povedlo oklepat z volební katastrofy v říjnu 2021, kdy vlivem kroužkování v koalici se Starosty získali pouhá čtyři poslanecká křesla oproti třiatřiceti pro STAN.

Čtěte také

Po vstupu do vlády se předseda Ivan Bartoš probral z politické deprese, začal fungovat a výsledkem je nový stavební zákon, který Česko potřebovalo víc než sůl nebo posun v digitalizaci, který je zatím vyjádřený tím, že je připravená takzvaná e-dokladovka, díky které nebude nutné nosit plastové kartičky, ale postačí mít doklady v mobilu.

Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský pak patří mezi největší pozitivní překvapení vlády a je jedním z architektů jednoznačného a silného postoje Česka při pomoci Ukrajině proti agresivnímu Rusku. Výsledkem toho je, že preference Pirátů se drží kolem deseti procent, což z nich dělá třetí nejsilnější stranu po ANO a ODS. Což není špatné.

Od deseti k deseti

Problémem naopak je, že strana jakoby neměla kam se rozvíjet a hrozí ji stagnace. Je to stále generační partaj, mezi jejími voliči převažují velmi mladí lidé. Vypadá to sice hezky a progresivně, ovšem nese to s sebou dvě nevýhody.

Zaprvé mladí lidé jsou nejméně disciplinovanou voličskou skupinou, takže Piráti si nikdy nemůžou být jisti, v jakém počtu dorazí k volbám. Dlouhodobě se pak bude počet mladých lidí v populaci snižovat. Z obou důvodů to může s Piráty jít sice ne od deseti k pěti, ale vyjádřeno v procentech podpory přinejlepším od deseti k deseti.

Čtěte také

Piráti to zjevně vědí, a tak se pokoušejí zvýšit svůj akční rádius. Na celostátním fóru v Liberci se sice nebude volit nové vedení, ale dojde ke změně stanov, která má představit Piráty jako formaci, která je volitelná i pro starší, řekněme ne tak divokou generaci.

Zatímco dosavadní stanovy z roku 2009 reflektují pirátské kořeny, a začínají tím, že Pirátům jde hlavně o takzvanou “revizi kopírovacího monopolu,” tedy o to, aby se uvolnila autorská práva a všichni mohli kopírovat všechno, v čemž jejich odpůrci viděli snahu po krádežích duševního vlastnictví, nyní se mají stanovy s nadsázkou řečeno uklidnit.

Návrh definuje piráty jako stranu, jejímž posláním je svobodná vzdělaná a spravedlivá společnost, která obstojí v rychle se vyvíjejícím světě a která dokáže lidem zajistit prosperitu a vysokou kvalitu života. Jedna verze stanov obsahuje i definici Pirátů jako středově liberální strany.  

Hledání nových voličů

Můžeme spolknout výhradu, proč se Piráti stále jmenují Piráti, když vlastně už nechtějí být ani tak moc piráti. A konstatovat, že cesta, kterou volí, je zřejmě správná. Lépe řečeno, v současném Česku jediná možná.

Čtěte také

Piráti tak mohou oslovit liberální voliče, kteří se odklánějí od skomírající TOP 09 a postupně začít přesvědčovat větší množství lidí, že jsou vzdor své minulosti a názvu standardní partají, kterou se nemusí bát volit.

Přitom mohou zůstat sexy i pro mladé a divoké voliče, třeba tím, že si uchovají takové programové body jako legalizace konopí. Ten jim mimochodem vydrží jako tahák i do dalších voleb, protože v nynější vládě legalizace nikdy neprojde přes lidovce, kteří se patrně domnívají, že všechny relaxační substance s výjimkou těch, které obsahují etanol, jsou od ďábla. 

Piráti s novou vlnou energie?

Celkově se dá říci, že Piráti mají slušnou perspektivu. Jsou schopni pružně přizpůsobovat zaměření, aniž by to vypadalo jako trapný oportunismus. A oslovovat tu část voličů, které otravuje zdejší zatuchlost, která se vydává za konzervatismus.

Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin

Zatím ani neztrácejí energii. Koneckonců, která jiná strana jí má tolik, aby mohla zahájit jednání v devět ráno, rovné tři hodiny po ukončení warm up party, aby ten samý den navázala v půl jedenácté večer afterparty, jako to plánují Piráti v Liberci. Jak vysoko se mohou s takovou dostat, těžko říci, ale za jisté se dá považovat, že ještě dlouhou dobu zůstanou světově nejúspěšnější formací svého jména.     

Autor je komentátor Hospodářských novin 

autor: Petr Honzejk
Spustit audio