Pokud chce člověk dělat módu v Česku, tak to musí milovat, myslí si designér Tomáš Němec

9. květen 2024

Tomáš Němec je mladý designér, který vstoupil do širšího povědomí, když v roce 2022 vyhrál soutěž pro začínající návrháře a návrhářky Van Graaf Junior Talent. Od té doby svojí tvorbu pravidelně prezentuje v rámci Fashion Weeku. Během toho posledního, který proběhnul v dubnu, prezentoval svou třetí velkou kolekci s názvem cruise24.

Napříč českou módní scénou je Tomáš Němec poměrně známý a kritikou oceňovaný, a to i přesto, že teprve v minulém roce dokončil studium na UMPRUM a s kariérou módního designéra je teprve na začátku. Zatím prezentuje nové kolekce pravidelně, což se od něj v současnosti možná i každou sezonu očekává. Snášet tento tlak tak může být poměrně náročné.

Pokud chce člověk dělat módu v Česku, tak to musí fakt milovat a musí jít fakt od srdce. Protože to není snadná cesta k penězům nebo snadná cesta kamkoliv, je to spíš těžká cesta všude, říká Tomáš Němec.

Pro mladé návrháře a návrhářky, kteří často ještě stále studují, můžou být zásadní i finance. Podle Tomáše může privilegium finanční nezávislosti získané třeba skrze sponzorství znamenat tvůrčí svobodu. Pokud je ale na kolekci omezený rozpočet, nemusí to být limit. Často je to podle něj právě naopak a v omezeném budgetu se lépe hledá kreativita, třeba na to vymýšlet věci jinak, nekonvenčně.

Jak vlastně vzniká módní kolekce? Je prostředí módy opravdu toxické, nebo je to jenom filmový narativ? Poslechněte si rozhovor s Tomášem Němcem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.