Polská vláda neprodloužila nulové DPH u některých základních potravin. Vyplatí se tam ještě Čechům jezdit nakupovat?

6. duben 2024 17:32

Mezi Čechy oblíbené nákupy potravin v polském příhraničí jsou po Velikonocích o něco méně výhodné. Tamní vláda totiž neprodloužila platnost nulové sazby daně z přidané hodnoty u některých základních potravin, které zavedla před dvěma lety kvůli vysoké inflaci. Na mléčné výrobky, maso, ovoce nebo zeleninu se tak opět vztahuje pětiprocentní zdanění. Náš reportér proto vyrazil do polské Bogatyně.

„U nás stojí brambory třicet korun kilo, tady stojí devět korun kilo, takže jsme vyloženě jeli pro pytel brambor, patnáctikilový. Pak jsme koupili jablka, ty tady mají hrozně dobré za desetikorunu, a mléko, taky asi devět padesát,“ představil svůj nákup jeden z oslovených Čechů, který přijel z Jenišovic u Turnova.

„Oproti loňsku je už zlotka za šest korun a dneska jsme vůbec nic zvláštního nekoupili. Ještě cigarety, ty ještě jdou,“ popsala žena z nedaleké Raspenany.

„Ne jak u nás povídali, že v Polsku je to všechno špatný. Je to obráceně. Kvalitnější, líp se nakupuje, prostě je to lepší. My nekoukáme na ceny, ale určitě to pořídíme laciněji než u nás. A o hodně. Jablka, maso, mléko, cokoliv to, co chceme my,“ myslí si muž z nedalekého Frýdlantu, který prý v Polsku potraviny nakupuje už dvacet let.

Oproti prodejně stejného řetězce ve třicet kilometrů vzdáleném Liberci byla v Polsku o polovinu levnější například jablka a mléko. Levněji by zákazník koupil i pečivo. Kilo kuřete v akci ale stálo v obou prodejnách zhruba stejně. Srovnatelné byly i ceny některé drogerie. Co se už naopak v Polsku nakupovat nevyplatí, jsou pohonné hmoty. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural stál v Bogatyni a na nejlevnější čerpací stanici v Liberci téměř stejně.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související