Polský jazz na Vltavě - živě z Jazz Docku

2. prosinec 2014

Stanice Český rozhlas Vltava si vás dovoluje pozvat k poslechu i návštěvě oficiálního zakončení Polského roku, v rámci něhož je letos na Vltavě věnována mimořádná péče kultuře našich severních slovanských sousedů.

V úterý 2. prosince mezi 19:00 a 21:30 odvysíláme přímý přenos z pražského klubu Jazz Dock, odkud živě uvedeme dvě významná polská jazzová uskupení Dominik Wania Trio a Grzegorz Karnas Trio. Událost bude ovšem pokračovat mimo vysílání až do pozdních hodin vystoupením kvinteta předního basisty Wojteka Mazolewského. Všichni jsou srdečně zváni.

Více informací o jednotlivých umělcích nabízíme v článku “Český rozhlas Jazz Fest představí polský jazz” partnerské stanice Český rozhlas Jazz, která zakončení Polského roku na Vltavě věnovala dramaturgii svého tradičního festivalu. Nemalý organizační podíl na celé akci má také Polský institut v Praze a klub Jazz Dock.

Polský jazz má nezanedbatelný význam pro českou scénu, stejně jako je česká jazzová hudba pevně svázána s polskou a ovlivňuje tvorbu některých tamních významných jazzmenů. Z aktuálně nejzásadnějších a obecně nejlépe hodnocených připomeňme třeba česko-polské kvinteto basisty Jaromíra Honzáka nebo mezinárodní hudební projekty trumpetistky Štěpánky Balcarové či pianisty Víta Křišťana. Výrazný pražský jazzový trumpetista Oskar Török je dokonce členem kvinteta Wojteka Mazolevského, které vystoupí mimo přenos jako finálová kapela celého polského jazzového festivalu v Jazz Docku. Snad těchto pár příkladů aspoň trochu naznačuje, jak přirozené a hluboké opodstatnění má jazzové zakončení letošního Polského roku na Vltavě.

Dominik Wania Trio:



Několik rozlasových pořadů o polském jazzu, které stojí za to si poslechnout:

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.