Porážka nacistického Německa a vytrvalost ruského imperialismu. Hudba pro současnou i nedávnou Ukrajinu

7. květen 2023

Oslavy Dne vítězství nad nacismem v současnosti připomínají, že Ukrajinou otřásá válka, v níž se bojuje o hodnoty západní civilizace. Současní ukrajinští skladatelé i hudebníci se často cítí jako vojáci v právě započatém konfliktu.

Autorkami a autory hudby ve Futurissimu věnovaném válce na Ukrajině jsou Valentin Silvestrov, Hildur Guðnadóttir, Roman Stolyar, Erkki-Sven Tüür, Zoltan Almashi, Svitlana Azarova, Karmella Tsepkolenko a Yevhen Stankovych.

Konec druhé světové války znamenal definitivní pád nacistické Třetí říše. Ruský imperialismus v ní ale naopak ještě posílil své pozice a získal značný vliv i mimo území Sovětského svazu. Více než rok po vypuknutí války na Ukrajině je jasné, že Rusko si svůj prostor nikdy nepřestalo hledat a vynucovat. V souvislosti s oslavami konce druhé světové války uvádí Futurissimo hudbu pocházející především ze zemí bývalého Sovětského svazu. Všechny skladby se různým způsobem vztahují k Ukrajině a napsali je lidé, kteří zemi podporují v boji proti Rusku.

Čtěte také

Někteří hudebníci hrají a komponují v ostřelovaných ukrajinských městech, jiní se účastní protestů přímo v Rusku bez ohledu na riziko perzekucí. Solidaritu s nimi projevují i jejich kolegové z okolních států, které byly kdysi součástí Sovětského svazu.

Ukrajinský skladatel a violoncellista Zoltán Havrylovič Almaši prohlásil, že život se kvůli válce samozřejmě navždy změnil: „Když žijete v rozhodujícím souboji civilizací, nemůžete si pomoci a musíte se měnit, musíte růst. Ano, myslím, že jsem v těchto dnech hodně vyrostl. Být dospělý znamená být zodpovědný. Uvědomit si nevyhnutelnost neexistence. Pochopit, že všechno, co děláte, by mělo být to nejlepší, co můžete udělat, protože zítra můžete náhle odejít. Ale pořád máte pocit radosti a euforie, když si uvědomíte, že žijete v zemi, která je na straně dobra. Ve státě, který bojuje proti globálnímu zlu. To je velká výsada žít na Ukrajině. Mám štěstí!“

autor: Boris Klepal
Spustit audio

Související