Povodně 2002: pět utržených lodí se řítilo po Labi na děčínské mosty

15. srpen 2012

V době před deseti lety, kdy rozvodněné Labe stále ještě stoupalo, se utrhlo v Krásném Březně pět řádně nezakotvených lodí. Během nikým neřízené plavby strhly plynovod a ve Velkém Březně přívoz. Na Labi 15. srpna roku 2002 tak začal příběh, který sledoval redaktor Josef Suk.

Tři plavidla se podařilo zajistit ještě před Děčínem. Jenže dvě další lodě se řítily rozvodněnou řekou na čtyři děčínské mosty. Zabránit jejich poškození, to byl úkol pro policejní pyrotechniky a další specialisty. Před stovkami zvědavců, sledujících dění na řece z Pastýřské stěny i dalších míst, se tehdy začalo odvíjet nevídané drama.

Ani přes opakované výbuchy se lodím ke dnu nechtělo. Nakonec ale pod vodou stejně skončily. Nebyl to vůbec jednoduchý zásah.

„Tyto lodě, které jsou, dle vztlaku, pětistovky až tisíce tun, tam mají různé překážky... Pokud se nenaplní vodou, loď, byť třeba metr pod vodou, stále pluje.“ vzpomínal na dramatické chvíle jeden ze zasahujících policejních specialistů a připomněl, že složité bylo i umístění samotných náloží trhaviny na palubu lodí zaplněných stovkami tun řepky a řítících se řekou. Moc času na umístění náloží nebylo. „Měli jsme na všechno odhadem dvanáct minut...“ upřesňuje policejní specialista. Bohužel, u Těchlovic odstřel plujících lodí nepřežil jeden z přihlížejících mužů. Stál u řeky příliš blízko.

15. srpna roku 2002 dokonce měly nad údolím Labe létat rakety, které měly lodě potopit. Tehdy se ale podobný zásah jevil jako hodně nebezpečný, potvrdil policejní pyrotechnik: „Ta verze samozřejmě byla, ale vzhledem k tomu že rakety, používané v současnosti armádou České republiky, nejsou kvalitní, proto se od toho ustoupilo a nastoupili pyrotechnici policie speciálních jednotek...“

V jedné z lodí zůstala nevybuchlá, asi čtyřkilogramová nálož. Sama od sebe by nevybuchla, vysvětlil policejní specialista: „Může to klidně přejet tank nebo cokoliv jiného, na to je to bezpečné. Bohužel to není bezpečné na to, kdyby to někdo začal rozřezávat plamenem... ta teplota už by zapříčinila výbuch toho náloživa.“

Ještě asi dva roky po katastrofické povodni břehy Labe lemovaly žluté pásy vzrostlé řepky, jejíž semena voda vyplavila z potopených lodí.

autor: Josef Suk
Spustit audio