Psí polepšovna se nelíbí sousedům

30. prosinec 2002
Pod kůži

Volně pobíhající psi - problém měst i obcí. Mnohé se podaří odchytit a převést do útulku pro opuštěná zvířata. Pokud se jen zatoulali, jejich majitel si je určitě najde. Další opuštěnci pak čekají, zda se jich ujme nový páníček. Jsou ale i psi, kteří se stali nezvladatelnými a právě o ně se stará Rudolf Desenský z Děčína. V městské části Červený vrh má jakousi psí polepšovnu. To se ale sousedům vůbec nelíbí. Proč?

V domě, ale především v kotcích na zahradě pobíhalo sedm chlupáčů. Ty počty se prý mění, ale jak říká Rudolf Desenský, nikdy nepřekročí desítku.

Rudolf Desenský: Teď už dělám opravdu jenom tyhle ty těžký případy, který maj za vteřinu dvanáct před utracením z důvodu nezvladatelný agrese.

Častý štěkot, hlavně v létě pak nesnesitelný zápach. Tohle se sousedům vůbec nelíbí. Naděžda Burešová z protějšího domu si dokonce myslí, že majitel polepšovny psy týrá.

Naděžda Burešová: Byla jsem svědkem několika případů, kdy používal elektrický obojek, kdy pes byl nešťastnej z toho, když vlastně pouštěl mu tím obojkem ten elektrický proud.

Dokáže si všechny své psy ohlídat nebo tu a tam dochází k případům, kdy nějaký pes uteče, pokouše dítě, pokouše jiného psa?

Naděžda Burešová: Stalo se to letos dvakrát, kdy jeden ze psů mu přeskočil do vedlejší zahrady, tam pokousal dalmatina.

Patří mezi ty nespokojené i rodina Jaroslavy Kořínkové?

Jaroslava Kořínková: Patří. Po těchhle těch incidentech, co utekli ty psi, tak už se bojím, že by moh napadnout i lidi.

Myslíte si, že pan Desenský má radši psy než lidi?

Naděžda Burešová: Nevim, ale vypadá to tak, že spíš ty psy upřednostňuje.

Rudolf Desenský: Tak v tom maj bohužel pravdu.

Přiznává Rudolf Desenský, ale jedním dechem dodává.

Rudolf Desenský: To, co tady u těch psů převychovávám, tak způsobili jenom lidi. Ty psi, žádnej z nich se s timhle tím problémem nenarodil. Tady ta ovčanda, na kterou se koukáme, tak tu mlátili vod rána do večera. Tu naučili útočit do obličeje a to tak brutálním způsobem, že kdybyste se tam přiblížili, tak asi byste z toho měli dost nezapomenutelný zážitky.

Ale těm sousedům vadí, že je to vlastně uprostřed zástavby. Dá se s tím něco dělat?

Rudolf Desenský: Nechci tady bejt napořád. Celou dobu se snažím po těch vesnicích, kontaktuju starosty nebo ty úředníky tamějších obecních úřadů a snažím se najít někde na okraji těch jejich obcí něco, co by bylo vhodný. Bohužel zatím jsou to takový místa, kde je to buďto v zimě nepřístupný, což znamená, že bych nemoh dělat tu další práci, která todlento vlastně živí. Prostě zatím není tak dobrý místo, abych to tam byl přestěhovat hned.

Chování majitele psí polepšovny se prý lidem nelíbilo ani na jeho předchozích působištích. Tvrdí to Naděžda Moučková z děčínské radnice.

Naděžda Moučková: Bylo to jak na Teplické ulici, kde začal s mikroazylem vlastně pro opuštěná týraná zvířata, tak na Sněžníku. No a teď vlastně v poslední době je to v místě jeho trvalého bydliště.

Poslední stížnost řešil Jan Šmucer z odboru životního prostředí města.

Jan Šmucer: Tam docházelo k používání elektrickýho obojku, což je v podstatě jediná prokázaná věc, ke který se i pan Desenský sám přiznal. Byla udělena pokuta ve výši pět tisíc korun.

Rudolf Desenský: Ten obojek, každý si myslí, že je to přinejmenším elektrárna na krku. Dal jsem to vyzkoušet mnoha lidem i tady těm úředníkům z městskýho úřadu. Ty co si na to šáhli, tak zjistili, že to v podstatě odpovídá tak plochý baterce na jazyku, to znamená brnění až neznatelný, že je to čistě jenom upozorňovací záležitost a ne to, aby to toho psa zabilo.

Má radnice zákonné možnosti, jak ten chov tam usměrnit, vydat určité omezující opatření, aby tam byl klid, aby si sousedi nestěžovali? Takové rozhodnutí radnice může či nemůže vydat?

Jan Šmucer: Nemůže vydat.

Že se po zásahu radnice něco změní, tomu Naděžda Burešová moc nevěří.

Naděžda Burešová: Ty pokuty nevyřešej vlastně tohlento soužití na takovémto prostě prostoru. Nevyřešej.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Josef Suk
Spustit audio

Více z pořadu