Rád bych si ponechal volnost a pohyboval se mezi různými žánry, říká režisér Petr Hátle

15. duben 2024

„V současnosti se to žánrové rozdělení hraného a dokumentárního filmu často stírá, ta hranice není úplně zřetelná. Nakonec jde stejně o to, nechat tu kameru natočit něco autentického, reálného.“ Zájem diváků i odborné kritiky vzbudil se svým prvním celovečerním filmem Manželé Stodolovi. Kde je podle něj křehká etická hranice zobrazit zločin a zločince?

Kromě práce na dokumentech se Petr Hátle proslavil i podcastovou sérií Pohřešovaná. Tímto směrem už ale pokračovat asi nebude. V Čechách je podle něj žánr True Crime na vrcholu, protože se tu dřív příliš nedělal. Producenti začali chrlit ty nejznámější kauzy.

Čtěte také

„V současnosti je to vyčerpané, a teď se můžeme podívat na jiné věci, které souvisí se zločinem, ale jsou více politické, sociální nebo na veselejší, bizarní zločiny.“ Ve Vizitce se svěřuje i s tím, co pro něj znamenal Karel Vachek, a proč si cení Heleny Třeštíkové.

Pro Českou televizi teď dokončuje dokumentární cyklus Praha ožralá, což je taková adaptace knihy – průvodce pro pražských hospodách. Každý díl má své téma – jsou tam hospody trampské, kriminální i staročeské. „Snažili jsme se nahlédnout fenomén pražských hospod a poznat skutečné lidi, štamgasty, a zároveň se na to podívat z perspektivy historie, filozofie.“ Průvodcem je Jan Hájek.

Spustit audio

Související