Respekt k duševní rozmanitosti ukazuje plyšák Odlyšák i knihkupectví, kde člověk nemusí promluvit

1. březen 2024

Jak se koncept neurodiverzity promítá do vývoje robotických či textilních hraček? Jak funguje knihkupectví a časopis, kde se počítá s neurodivergentními lidmi? 

Eva Fouani popisuje, jak nové pražské knihkupectví s názvem Atypical Bookshop & Safe Space začlenilo do svého fungování koncept neurodiverzity. Karolína Kopřivová studentka Ateliéru textilu na UMPRUM vytvořila Odlyšáka – modulární textilní hračku inspirovanou vlastnostmi a potřebami dětí s ADHD.

Karolína Kopřivová, Eva Fouani a Dagmar Edith Holá v ArtCafé

Dagmar Edith Holá, šéfredaktorka magazínu ATYP, který se věnuje jinakosti, se zastavuje u připravovaného českého překladu knihy Atypický. Napsal ji Brit Pete Wharmby. Sociální antropoložka Eva Šlesingerová z Masarykovy univerzity v Brně realizuje výzkumný projekt EMOROB, kde analyzuje pole sociální robotiky a emočního programování v kontextu lidí na autistickém spektru.

Modulární hračka Odlyšák Karolíny Kopřivové bude součástí připravované výstavy Hra v Galerii Benedikta Rejta v Lounech. Prostor galerie se od 16. 5. do 3. 11. 2024 promění ve velké hřiště pro děti i dospělé.

Spustit audio

Související