Rozšířené pravomoci strážníků lidé ve Varnsdorfu vítají, bojí se ale vyšších výdajů

3. září 2012

Novelu zákona, která má přinést více kompetencí městské a obecní policii, využijí ve Varnsdorfu. Tamní obyvatelé si totiž stěžují na sociální problémy a narušování klidu a pořádku. Souhlasí lidé s rozšířením pravomocí strážníků a nebo se obávají zbytečné „buzerace" a šikanování?

Strážníci ve městech a obcích tak zřejmě získají některé pravomoci, které dosud měla jen republiková policie. Novela zákona, která by měla platit od července příštího roku, má strážníkům například umožnit vstupovat do restaurací i po uzavírací hodině.

Starosta Varnsdorfu Martin Louka k tomu dodává: „Pokud novelizace přinese rozšíření možností při plnění současných pracovních povinností, pak bych ji vítal. Pokud rozšíří pracovní povinnosti a bude tím svým způsobem suplovat práci Policie České republiky, pak je to cosi, co vnímám negativně...“

Některé radnice se ale obávají, že se tak zároveň činnost strážníků prodraží. „Velice nerad bych při přípravě ročního rozpočtu města byl zatěžován myšlenkou že výše bezpečnosti občanů města je přímo úměrná výši částky, kterou určíme jako příspěvek městské policii.“ konstatuje Martin Louka.

Čtyři měsíce funguje ve Šlukbnovském výběžku speciální policejní jednotka. Jak jsou s ní místní spokojení? „Myslím že můžu mluvit i za další starosty ze Šluknovska, že jsme velice spokojení.“ říká Martin Louka.

S prací policistů z obvodního oddělení je to prý horší, tvrdil místní starousedlík, který se zdráhal sdělit své příjmení. Představil se jako pan Jaroslav: „Mám tu chatu a tu už mi desetkrát vykradli. Byl jsem u policajtů, všechno odloží. Řekl jsem jim kdo to je, kam to odnesli – prostě chytil jsem je tam u toho a neuděláte nic – dojdete na fízlárnu, byl jsem tam do půl desáté do večera... A za čtrnáct dní přišlo, že se to odkládá.“

autor: Josef Suk
Spustit audio