Sergej Rachmaninov: Skladby pro klavír

3. listopad 2020

Nová nahrávka arménsko-amerického klavíristy Sergeje Babajana. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Rachmaninov pro něj kdysi znamenal vysvobození z krize, kdy se mu jako teenagerovi nechtělo cvičit. Jeho hudba mu přímo očarovala a od té doby má tento ruský skladatel výsadní postavení v jeho repertoáru. Taková tvrzení mohou vypadat jako marketingový tah, ale při poslechu Babayanovy hry mu věřím do písmene. Své album sestavil z drobnějších kompozic plodného skladatele – Etudy-obrazy, Moments musicaux, transkripce či preludia jsou promíchány v zájmu kontrastu bez ohledu na opusová čísla. (…)

(…) Má-li pojem „ruská škola“ v 21. století ještě obsah, pak je to pro mě kvalita Babajanovy hry. Rachmaninova jaksi odpatetizoval, i když si ponechal velké gesto, kde je to třeba. Jeho plné akordy ve fortissimu jsou nádherně probarvené, tón je nosný, zpěvný a měkký. Pomalé melodie přirozeně dýchají v dlouhých frázích. Rachmaninov se dočkal kongeniálního tlumočníka. Odhlédnuto od fenomenální techniky, cenné je především vystižení rozmanitých nálad složité duše tohoto skladatele. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Deutsche Grammophon.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.