Seriálové špekáčky. Talentovaný pan Ripley nebere zajatce, Fallout příjemně ozařuje

19. duben 2024

Kdy se stane Aleš prvním sumistickým jokozunou v kategorii pod 50 kilogramů? Proč se Vít kroutí trapností u textů Maxim Turbulenc a obává se, že mu starší dáma přisedne Dařbujána? Kolikrát se musí Tonda rozvést, aby mu byl přiznán invalidní důchod v Rakousku? Jaký je nejlepší recept na pečenou černou kočku? Vše prozradí Čelisti, váš oblíbený padělatel dobrého vkusu!

Příběh o talentovaném podvodníčkovi, který se vetře do přízně marnivého boháče, zná díky klasice Anthony Minghelly skoro každý, ale nová osmidílná verze, která právě nenápadně krade divácké sympatie na Netflixu, by člověka skoro donutila zapomenout. Už dlouho nezněly éterem takové chvalozpěvy na režijně sebejistý, scenáristicky precizní a herecky strhující artový thriller, v němž si nadšeně podává ruku Dexter, Hitch, Fellini i Antonioni. A na všechno jim svítí mistr Carravagio. Protože, pokud to nevíte: je to vždy světlem!

A světlo vrhá znamenitý autorský projekt talentovaného Stevena Zailliana skutečně oslnivé. Vít s Alešem, kteří oba trpí už nějakou dobu neléčitelným imposter syndromem (vydávají se naštěstí výhradně jeden za druhého), jásají nad spojením psychologické drobnokresby psychopata, metodického procedurálu a oživlých černobílých obrazů. „Je to příběh člověka, který se na chvilku štěstí strašně nadře,“ notuje si dvojka, která by mohla svými frustracemi jinak vytapetovat Sixtinskou kapli.

A aby nebylo seriálového masíčka málo, máme tu ještě nukleární steak medium rare v podobě Falloutu. „Creepy western, groteska i násilné sci-fi,“ pomlaskává si Vít, který od roku 1997 snil o tom, že se stane buď hollywoodským kovbojem, nebo ghoulem. Seriál tvůrčího a partnerského dua Jonathan Nolan & Lisa Joy přináší opravdu joy na pomezí futuristického příběhu o konci světa a ironické parafráze rudé paranoie 50. let. Budoucnost lidstva je strašná, ale na druhou sezónu je proč se těšit!

Kdo vyhrál Občanskou válku a proč nás to vůbec nezajímá? Byl větší surrealista Martin Vali, nebo Salvator Daaaaaalí? Pochopil Martin Pleštil alespoň jeden Papežův zákon? Který orgán Vítovi první odumřel při sledování Falloutu? Objeví se v seriálu Ripley alespoň jeden xenomorf? A má Emilka kriminálnice kapsy nadité lupem? Čelisti, filmově-kritická pustina plná života zve všechny osadníky na grilovačku!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.