Sezóna inspirovaná tradicí… Smetanovský operní cyklus i leta opomíjená klasika na prknech Národního divadla moravskoslezského

14. září 2023

Divadla jsou po prázdninách opět v provozu a jejich fungování tu více tu méně narušuje komplikovaná ekonomická situace. Jak si vede největší ostravská divadelní instituce? Na podmínky pro tvorbu i plány pro novou sezónu jsme se ptali ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila.

„Máme soběstačnost v rovině dvanáct až patnáct procent. Jako divadlo ve třetím největším městě České republiky, navíc nejvíce vzdálené od Prahy, se snažíme mít širokou nabídku od operních představení, máme poměrně velký baletní soubor, který obsáhne jak klasiku, tak moderní tanec, činoherní soubor, ale zároveň samostatný muzikálový soubor, takže máme dva orchestry a operní sbor atd. Takže jsme poměrně velké divadlo s širokou nabídkou působící na dvou velkých scénách a jedné komorní,“ popisuje ředitel Jiří Nekvasil pestrost, kterou Národní divadlo moravskoslezské v Ostrave disponuje. 

Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě

Jak vypadá vítězný architektonický návrh na Géčko a jaké nové možnosti Národnímu divadlu moravskoslezskému i městu Ostrava nová budova nabídne? Proč nese sezóna 2023/24 motto „inspirováni tradicí…“ a jak se to promítne do premiérovaných titulů? Dozvíte se mimo jiné v našem rozhovoru.

Spustit audio

Související