Skalpel a štětec. Karlovarský chirurg Josef Dvořák zve na svou výstavu obrazů

14. červenec 2023 08:55

Vynikající chirurg, pedagog a autor odborných publikací, profesor Josef Dvořák, o sobě dává vědět také jako malíř. Jeho téměř šest desítek olejů na plátně mohou v současné době vidět zájemci v hale krajské knihovny v Karlových Varech na výstavě Skalpel a štětec.

Josef Dvořák posledních 25 let pracuje v Karlovarské krajské nemocnici, je chirurg pověstný především jako endokrinochirurg, léčí mimo jiné štítnou žlázu. Cíleně malovat začal během studií medicíny.

Do Karlových Varů přišel z Prahy, a většina obrazů zachycuje různé pražské ulice a zákoutí. Nechybí pohledy na Kampu, Čertovku, jeho oblíbený Nový Svět pod Pražským hradem. Návštěvníci krajské knihovny uvidí také karlovarské Vřídlo, Mlýnskou kolonádu a některé motivy z jižních Čech, třeba věž českokrumlovského zámku.

Josefu Dvořákovi jsou blízcí impresionisté, sám rád využívá pestré barvy. Nedrží se striktně tvarů budov a tak obrazy získávají větší dynamiku a osobitý rukopis. „K profesionálům mám daleko, ale malování mě baví a krátím si jím volný čas odpočinek. Většinou v podzimních, zimních a jarních měsících,“ poznamenává Josef Dvořák, který 13. srpna oslaví své osmdesátiny.

Výstava obrazů profesora Josefa Dvořáka bude v karlovarské krajské knihovně k vidění do 28. července.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio