Skončila velká obnova poutního areálu v Římově. Restaurátoři pracovali v kostele i na pašijové cestě

22. říjen 2023 08:34

Loreta, pašijová cesta s 25 kapličkami i kostel poutního areálu v jihočeském Římově září novotou. Obnova národní kulturní památky trvala přes dva roky a vyšla na sto milionů korun. Restaurátoři renovovali také barokní fresky a lunetové obrazy v chodbách.

 „Lunetové obrazy jsou tady dvojího typu. Byly malovány původně už v 18. století, ale pak byly značně obnoveny ještě v 19. století. Zobrazují výjevy ze života Panny Marie,“ ukazuje duchovní správce poutního areálu v Římově páter Jakub Václav Zentner v ambitu.

„Druhý obrazový cyklus zachycuje česká, moravská, ale i slezská mariánská poutní místa tak, jak vypadala v druhé polovině 17. století. Ty obrazy byly tak poškozené a přemalované, že na nich často nebylo ani vidět, co znázorňují. Restaurátor je krásně obnovil do původní podoby,“ doplňuje.

Pracovalo se i v kostele svatého Ducha. „Opravovalo se tu úplně všechno, včetně omítek a fasády. Samozřejmě se restauroval novobarokní oltář, pak také původní barokní kazatelna z 18. století. A ze všeho nejdražší byla rekonstrukce původních varhan, které se tady našly v torzovitém stavu,“ potvrzuje Jakub Václav Zentner.

Čtěte také

Srdcem poutního areálu v Římově je loretánská kaple. „Centrální postavou je tady samozřejmě černá madona, Panna Maria vyřezávaná z černého dřeva, krásně polychromovaná se zlatými korunkami. Socha se nachází v místě, kde v té loretánské chýši měl být původně rodinný krb, topeniště a ohniště, na kterém Panna Maria vařila,“ připomíná správce.

Odborníci opravili i 24 z celkových 25 kaplí na pašijové cestě. „Kaple byly z velké části vybaveny barokními dřevěnými sochami. Protože ale v 90. letech začaly být rozkrádány, musely se sochy přesunout do depozitáře. Nyní se dokončují kopie, které by se v kaplích měly objevit nejpozději příští rok na jaře,“ uvádí Jakub Václav Zentner.

V jedné z kaplí na pašijové cestě ještě pracuje restaurátor Hanuš Joža. „Hledám tady pro rekonstrukce vhodné části původních maleb, abych to mohl přesně dotvořit, aby vás to vedlo k tomu celku,“ vysvětluje.

Práce na obnově poutního areálu v Římově na Českobudějovicku trvaly dva roky. Vyšly na 100 milionů korun, většinu pokryla evropská dotace.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související