Student z Krásné u Aše uspěl na mezinárodní biologické olympiádě ve Spojených arabských emirátech

1. únor 2024

Sedmnáct studentů z celé republiky převzalo v závěru loňského roku ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského. Je mezi nimi i Matěj Pokorný z Krásné u Aše, nejzápadnější obce České republiky.

V závěru loňského roku se udělovaly ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského, a to vybraným středoškolským studentům za vynikající výsledky v olympiádách nebo jako ocenění za práce středoškolské odborné činnosti. Mezi oceněnými byl i Matěj Pokorný z Krásné u Aše, který vybojoval několik medailí na mezinárodních olympiádách. Tu poslední – stříbrnou, dovezl ze Spojených arabských emirátů.

Matěj nejenže exceluje v biologických olympiádách, ale v průběhu studia na Gymnáziu v Aši absolvoval také řadu dalších soutěží, například v českém nebo německém jazyce. Zároveň organizuje různé programy pro středoškoláky. Připravuje Fluorescenční noci nebo online přednáškový cyklus Modulo, který umožňuje studentům dostat se k přednáškám význačných českých vědců. Zapojuje se i do kulturních akcí, a to jako člen dudáckého souboru Schumák nebo jako sólový zpěvák.

V současnosti Matěj studuje zcela nový obor Science na Karlově Univerzitě.

Kdo ho k vědě přivedl? Jak tráví svůj volný čas a jaké jsou jeho cíle? I na to se ptala moderátorka Pavlína Kyselová.

Spustit audio