Tacita Dean: Jedna umělkyně, tři galerie, tři umělecké žánry

11. březen 2018

15. března začnou v Londýně dvě ze tří souběžně probíhajících výstav, které spojuje jméno britské umělkyně Tacity Dean.

Národní galerie, Národní portrétní galerie a Královská akademie umění oznámily už na podzim loňského roku, že uskuteční společný výstavní projekt. Tyto tradiční instituce oslovily Tacitu Dean, aby pro ně ve stejný čas připravila tři výstavy, které budou rozvíjet klasické malířské žánry – krajinu, portrét a zátiší.

Tacita Dean je v současnosti asi nejznámější britská výtvarná umělkyně věnujícíc se tradičnímu filmovému médiu. Výraznou část její práce tvoří také velkoformátové kresby bílou křídou na černých tabulích. V galerijním prostředí pak vytváří filmové instalace. V deníku Guardian sama umělkyně zmíněný projekt komentovala takto: „Bylo pro mě poctou spolupracovat s těmito tradičními a váženými galeriemi. Zároveň mě bavilo promýšlet a jemně posouvat zažité představy o tom, co může znamenat krajina, zátiší nebo portrét.“

Filmový portrét

Přímo na objednávku Národní portrétní galerie vznikl filmový portrét, jehož hlavním protagonistou je malíř David Hockney. Tento nejnovější snímek bude doplněný o starší filmy, které zachycují například malíře Cy Twomblyho nebo legendárního tanečníka Merce Cunninghama. Součástí výstavy bude také filmový portrét tří herců, kteří ztvárnili divadelní roli Hamleta.

Pohyblivé zátiší

Tate Modern: Tacita Dean – FILM 2011 a Yayoi Kusama

02562842.jpeg

V londýnské galerii Tate Modern jsou v současnosti k vidění výstavy dvou výtvarnic.

Výstavu věnovanou tématu Zátiší připravila Tacita Dean jako kurátorka. Vybrala ze sbírek Národní galerie 28 prací napříč 6 stoletími. Součástí jejího výběru bude například méně známý malíř 19. století Thomas Robert Guest, který maloval zátiší s objekty z doby bronzové. Jeho obrazy nám dnes připomínají spíš surrealistická zátiší, která maloval René Magritte o sto let později. Kurátorský výběr doplní Tacita Dean o svůj starší filmový projekt zachycující rozkládající se hrušky naložené v alkoholu.

Rozšířená krajina

Výstava věnovaná krajině se uskuteční v rámci Královské akademie umění v nově otevřené budově galerie Gabrielle Jungels-Winkler. Fenomén krajiny Tacita Dean prozkoumává z různých úhlů pohledu. Vystavovat bude mimo jiné svoji rozsáhlou sbírku fotografií pokřivených stromů, velkoformátové křídové kresby horských masivů nebo menší kresby mraků na břidlici. Vrcholem výstavy bude nový experimentální film natočený na formát 35mm s názvem Antigona. Z logistických důvodů se poslední výstava otevře až v květnu. Všechny tři výstavy tedy bude možné současně vidět pouze poslední květnový týden.

Tacita Dean v Londýně:
Portrét: National Portrait Gallery, 15. března – 28. května 2018
Zátiší: National Gallery, 15. března – 28. května 2018
Krajina: Royal Academy of Arts,19. května – 12. srpna 2018

O Tacitě Dean byla řeč v ArtCafé. Celý záznam pořadu, který se věnoval hlavně současnému českému komiksu a nakladatelství Lipnik a do kterého vybíral hudbu Tadeáš Haager, si můžete poslechnout zde:

autor: Martina Holá
Spustit audio