Tradiční americká groteska v kostýmech z alžbětinské doby. Janáčkovo divadlo představuje operu Falstaff v režii Ondřeje Havelky

12. duben 2023

Národní divadlo v Brně uvedlo ve středu 5. dubna v režii Ondřeje Havelky premiéru komické opery od italského skladatele Giuseppa Verdiho s názvem Falstaff. Tento neomalený rytíř, sir John Falstaff, hledá potěšení u windsorských měšťanek. Ty na něj ale vždy nějak vyzrají. Ale právě jeho lehkomyslnost má přesvědčit publikum, že celý život je pouhým žertem.

„Opera se zpívá v italštině, budou titulky. Ale já se snažím, aby ty situace byly natolik srozumitelné, že vlastně i bez toho čtení by se v tom mohl divák vyznat. Falstaff je opera velice zajímavá, ale i velice náročná. Takže s tím trošku bojujeme, já s tím bojoval už při přípravách a přemýšlel jsem, jak to udělat. Ale nakonec si myslím, že je tak kvalitní a má takový krásný potenciál, že jsme se rozhodli pro takovou téměř klauniádu. Takže takové ty principy, které nastolili tihle mistři jako Chaplin, Laurel a Hardy a podobní, jsou prostě nadčasové a neměnné, a snažili jsme se je integrovat i do tohoto způsobu herectví,“ vysvětluje režisér Ondřej Havelka, jak se snažil představit komplikované dílo Giuseppa Verdiho divákům co nejsrozumitelněji.

Dirigentem celého díla je Ondrej Olos. V hlavní roli se objeví madriidský operní pěvec Luis Cansino.

autoři: Helena Havlíková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související