Úpická hvězdárna má nové návštěvnické centrum. Lidé v něm uvidí a dokonce i uslyší aktivitu Slunce

8. listopad 2023 07:55

Hvězdárna v Úpici na Trutnovsku má nové návštěvnické centrum za pět milionů korun. Vzniklo v místě bývalého slunečního domku a zájemcům umožní pozorování astronomických jevů i vědeckého výzkumu. A mohou si také prohlédnout funkční maketu přístroje z mezinárodní vesmírné stanice ISS.  

Nové návštěvnické centrum Hvězdárny v Úpici má tři místnosti. Ta hlavní je plná různě velkých monitorů.

Čtěte také

„Na monitorech je možné pozorovat aktuální stav Slunce, případně historické obrázky sluníčka, když je zataženo. Můžeme sledovat sluneční erupce, zemětřesení, počasí, meteory nebo objekty noční oblohy,“ popisuje ředitel úpické hvězdárny Marcel Bělík.

Spolu stojíme u monitoru s několika grafy. Znázorňují aktivitu Slunce. „Je tady zaznamenáno velké zvýšení v podobě takového píku. Vidíme tedy, že na Slunci byla velká erupce a můžeme očekávat nějakou aktivitu, jako je polární záře, nebo citliví lidé mohou během několika dní cítit například bolest hlavy, může to mít vliv na vyšší nepozornost řidičů a podobně.

Návštěvníci hvězdárny v Úpici přitom mohou nově vesmír nejen vidět, ale také slyšet.

Úpická hvězdárna má nové návštěvnické centrum

„Tohle je registrace SEA. Podle toho, jak moc to praská, tak je aktivní Slunce nebo i blesky, vysvětluje pracovník hvězdárny Petr Ulrych.

Čtěte také

Ten mě následně vede do druhé místnosti návštěvnického centra. Zčásti vypadá jako muzeum, ve vitrínách jsou různé nerosty, nebo třeba starý válec seismografu.

Pro návštěvníky je ale asi nejzajímavější funkční maketa přístroje z mezinárodní vesmírné stanice ISS. „Tento přístroj distribuuje pitnou vodu a my ho používáme pro přípravu vesmírných nápojů.

Poslední část nového centra Hvězdárny v Úpici na Trutnovsku je zatím nepřístupná. Jde o laboratoř z druhé poloviny minulého století. Ta je v původním stavu a lidé si ji mohou prohlédnout jen přes prosklené okno.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena před 60 lety, 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Spustit audio

Související