V Náchodě se přemnožily toulavé kočky: město uvažuje o výstavbě zvířecího útulku

7. červenec 2023 14:00

Služby městského útulku zčásti nahrazuje jedna z místních obyvatelek, která se o desítky nemocných nebo zraněných koček stará. Náchodští jí neřeknou jinak než Kočičí máma. 

V Náchodě se přemnožily toulavé kočky. Situace se podle zástupců města každý rok zhoršuje a radnice proto chystá výstavbu vlastního útulku. Za péči o nemocné nebo zraněné kočky a jejich případné umístění v útulcích v jiných městech totiž teď Náchod platí každý rok statisíce. Městu s péčí o toulavé kočky pomáhá i jedna z místních obyvatelek, paní Romana. 

V domku po rodičích v okrajové části města se stará o desítky koček. Většinou takových, které jsou nemocné, a nebo by ve volné přírodě nepřežily. O kočky se Romana stará posledních deset let. Některé krmí v ulicích, další nabízí jiným lidem. Ty, co má doma, vozí k veterináři na ošetření nebo očkování. Za péči o ně dává většinu svých peněz: „Spousta lidí mě má za blázna. Někdo i říká: no jo, ty chodíš po Náchodě a sbíráš kočky. Vždyť ani nevíš, čí jsou," říká Romana.

Každá kočka je evidována na policii

I proto každou kočku, kterou si vezme domů, nahlašuje městské policii. Její velitel Petr Valica říká, že se počet volně žijících koček v Náchodě snižovat nedaří.

„Je třeba to radikálně vyřešit."
Jan Birke, starosta Náchoda

Navzdory odchytům, kastrování a umísťování do útulků v okolí: „Pokud je na veterinární klinice zjištěno, že je kočka zdravá, tak se vykastruje a následně je vypuštěna v místě odchytu. Pokud je nemocná, nebo vysoce březí, nebo má koťata, tak se snažíme kočku převézt do útulku, nebo umístit do adopce."

Město uvažuje o výstavbě útulku

Situace je tak vážná, že Náchod připravuje výstavbu vlastního útulku, říká starosta Jan Birke z hnutí Jan Birke pro Náchod: „Je to zásadní problém pro Náchod. Řešíme to už skoro jedenáct let. Musíme to už radikálně vyřešit." S divokými kočkami mají dlouhodobě problém i v jiných městech. Statistika kolik jich vlastně žije bez majitele v přírodě neexistuje.

Spustit audio

Související