V ostravské zoo vznikne expozice tučňáků. Zahrada tato zvířata dosud nechovala

30. duben 2024 15:44

Až padesát tučňáků by se v budoucnu mohlo pohybovat po novém pavilonu v ostravské zoo. Zahrada totiž společně s radnicí usiluje o stavbu speciálního areálu jen pro tyto živočichy. Budou mít vlastní bazén i vodopád a prostor větší než 1,5 kilometru čtverečních. Tučňáky ostravská zoo ještě nikdy nechovala.

„On to vlastně nebude pavilon, bude to otevřený výběh a bude přístupný téměř ze všech stran. A tím, že tučňáci budou venku v 99 procentech času, tak vlastně není potřeba vnitřní pavilon, kam bychom vodili návštěvníky,“ vysvětluje ředitel ostravské zoo Jiří Novák, jak bude vypadat nový areál pro tučňáky.

Vznikne v samotném centru zahrady v místě, kde dříve stály staré klece pro tygry ussurijské. „V podstatě tady v té levé části bude hnízdiště, bude tady souš, bude tady trávník, který bude postupně přecházet v nějakou pískovou a oblázkovou pláž, budou mít různé substráty, aby měli na ty nožičky různé masážní frakce. A pomalinku se to bude svažovat až do toho bazénu,“ dodává Novák.

Bazén bude asi dva metry hluboký a lidé ho částečně obejdou. Tučňáky tak uvidí ze všech stran a dokonce i pod vodní hladinou. Pod tu se dostanou speciálním skleněným tunelem.

Vizualizace expozice tučňáků

Jaké druhy tučňáků bude zahrada chovat, ještě není jisté. „V tuhle chvíli vlastně celé to zařízení je koncipováno tak, aby bylo vhodné pro tučňáky brýlové, což je tučňák žijící v jižní části Afriky a alternativou by mohl být tučňák magellanský, který zase žije v jižní části Ameriky,“ vysvětluje ředitel zahrady.

Stavba areálu by měla začít na podzim, pokud té doby najde ostravská radnice zhotovitele. „Výběrové řízení bylo vyhlášeno, minulý týden o tom rozhodla rada, celá stavba by měla stát 145 milionů korun bez DPH a měla by být hotová za dva roky,“ vysvětluje náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO).

Celkově pak zahrada plánuje chovat od 15 do 50 tučňáků.

Spustit audio

Související