Věra Gregorová je dobrá duše vídeňských Čechů a Slováků

Věra Gregorová patří už dlouhá léta ke spolkovému životu Čechů a Slováků ve Vídni. Její babička pocházela z Puklic u Jihlavy. Byla z dvanácti dětí, ve dvanácti letech opustila školu a šla do služby do Vídně.

Hotel Pošta ve Vídni

ČESKÉ SRDCE - československá sociální péče v Rakousku, je dobročinná sociální organizace, která vznikla na sklonku I. světové války na podporu hladovějících česko-vídeňských dětí. Ačkoli už Dunajem od té doby proteklo hodně vody a hladem snad dnes v Rakousku nikdo netrpí, benefiční činnost spolku je permanentní. V tomto sdružení byla kdysi aktivní Anastázie Gregorová z Puklic, dnes je předsedkyní Věra Gregorová, její vnučka.

Současná aktivita Českého srdce tkví v podpoře krajanské činnosti, kterou ve Vídni organizují Češi a Slováci zde žijící. Věra Gregorová je zároveň předsedkyní představenstva Hotelu Pošta. V jeho prostorech najdeme i zasedací síň Českého srdce, jejíž stěny zdobí symboly československé státnosti. Například velké fotografie Tomáše G. Masaryka, Edvarda Beneše nebo Rastislava Štefánika.

V prvním patře hotelu se skrývá Slovanská beseda, sál, který hostí mnohé přednášky nebo i taneční. Před několika měsíci zde prezentovala svoji tvorbu rovněž spisovatelka Markéta Hejkalová, spisovatelka z Havlíčkova Brodu a organizátorka Mezinárodního knižního veletrhu tamtéž.

autor: Joža Kolář
Spustit audio