Většinu vysázených stromků lesníci zase pokácí. Do mýtného věku doroste jen asi desetina dřevin

29. duben 2024 08:30

Lesníci znovu kácí stromy na zalesněných plochách po kůrovcové kalamitě. Důvodem není lýkožrout. Hajní vybírají stromy, které mají největší šanci na přežití. Do mýtného věku jich doroste jen deset procent.

„Tady máme douglasku a dub. Dáme přednost douglasce, tak dub musí pryč,“ prochází zalesněnou plochu, kde bylo před pěti lety nutné pokácet stromy kvůli kůrovci, jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník.

„Tohle je dub a borovice. Borovice je křivá, netvárná, tu uřízneme, a zůstane nám tady pěkný doubek. Budeme vyřezávat tvarově špatné jedince, kteří nemají budoucnost rovného a přímého kmene. Postupně projdeme celou plochu, až těch patnáct hektarů doděláme,“ pokračuje.

V dálce stále stojí solitérní stromy. To podle hajného Lesů města Písku Petra Srcha není náhoda. „Tyto stromy jsme tu nechali úmyslně, aby vznikla ještě přirozená obnova. Semenáčky doplní listnatou kulturu, kterou jsme tady vysázeli úmyslně,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Je to skoro nepředstavitelné, ale při obnovách se sází většinou v tisících kusech,“ podotýká Václav Zámečník, „to znamená osm až deset tisíc kusů na hektar. A do mýtného věku, což je nějakých osmdesát až sto let, zbyde deset procent. Ostatní stromy se musí během života toho lesa vyříznout a vždycky se snažíme vyříznout to špatné, aby nám zůstalo to nejlepší, co nám při sklizni zaplatí všechny výdaje, které jsme sto let do lesa investovali.“

Písečtí lesníci museli kvůli kůrovci vykácet stromy přibližně na tisíci hektarech. „Původně tady bylo asi sedmdesát až osmdesát procent smrku, který byl optimálně starý pro kůrovce, kterému také podlehl. Dneska je na obnovených plochách daleko větší zastoupení buku, ale i dubu, borovice a modřínu. Ta směs hospodářské dřeviny je prostě daleko pestřejší,“ dodává Václav Zámečník.

Lesy města Písku investovaly v uplynulých šesti letech do náhradní výsadby zhruba osmdesát milionů korun.

Spustit audio

Související