Vladimír Burjánek: Drony

8. říjen 2023

Znám několik lidí, kterým nezáleží na tom, co řeknou, ale jak konstatoval Jan Werich, jak rychle to řeknou. Další kategorií jsou pak ti, kteří si pletou slova a jejich významy. V jedné z káv jsem už vzpomínal na známého breptu, který patří do této skupiny. Tehdy nám u piva líčil, jak mu strašně chutnal ten panasonic, kterého manželka udělala k obědu.

Čtěte také

Chutnější rybu, tedy jak jsme se dovtípili pangase, prý ještě nejedl. Při setkání v minulém týdnu se vyznamenal hned dvakrát. Přišla řeč na televize, každý hájil svoji značku, jen Lojza suše poznamenal, že značka je k ničemu, když tam celé léto stejně bačkoru dávají a opakují stoleté seriály i filmy. Tím chtěl naši debatu ukončit, ale Pepík se nedal.

Stejně vám řeknu, že na naší nové televizi mám nejlepší obraz, A co máš za značku, ozvalo se téměř sborem? Chvíli vzpomínal a potom prozradil. EKG a je to špice! Všichni vyprskli, neboť pochopili, jen Lojza nesměle špitnul. A není to náhodou LG? Na EKG chodíš se srdcem. Když se situace uklidnila, přešli jsme plynule na politiku.

Čtěte také

To je téma, které se obvykle u piva vyskytuje. Probrali jsme to od prezidenta, přes ministry prý na svých místech až k politickým stranám a jejich postavení. Pepík tentokrát mlčel, protože v těchto otázkách není doma. Potom mu přeci jen bylo hloupé, že se nezapojil, tak jen poznamenal, Já nemám rád toho šéfa pirátů.

A protože si nevzpomněl na příjmení, chtěl to upřesnit. No ten, co má na hlavě z vlasů ty drony.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Sliby chyby

    Když naše babička nemohla něco pochopit, obvykle po chvilce mudrování pronesla. Aby tomu prase rozumělo. Říkám si to také, kdykoliv se setkám s nepochopitelnými věcmi. 

  • Vladimír Burjánek: Lovení

    Ke každému pořádnému mysliveckému honu patří lovci, zvěř a honci, kteří nadhánějí střílejícím lovcům kořist Na podobném principu je postavena vědomostní televizní soutěž.

  • Vladimír Burjánek: Autobus

    Jezdím raději autobusem než vlakem. Dávám přednost čtyřem kolům před drnkáním pražců. Možná i proto, že je to zvyk.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.