Zbyla modrá barva na vajíčka? Stačí do ní přidat jar s lihovinou a z bílých karafiátů budou barevné

1. duben 2024

Začíná radioporadna, která zve na zahradu, protože už je určitě dobré obout holínky. Co zahrada potřebuje, co vysadit, zkypřit, zalévat, stříhat, na to všechno se zeptáme zahradního rádce Františka Hlubockého.

Vy jste dnes přišel i s jedním speciálním receptem, který dáme našim posluchačům. Jsou před námi karafiáty, které jsou ovšem zbarvené do modra. Jak jste to dokázal?
Vajíčka se barví i do modra, do všech možných barev. A barva na vajíčka, ona jednak není jedovatá, je pouze velice jemně chemická, takže rostliny jsou schopné ji nasát a obarvit se. Takže vám zbudou barvy z barvení velikonočních vajíček, tak nějaké květině, nejlépe bílé, zkrátíme dostatečně stopku a necháme ji trochu žíznit.

Čtěte také

A potom do té zbylé barvy jen lehce vlažné barvy přilijeme tajnou velikonoční ingredienci. Což je malá kapka jaru a pak větší kapka něčeho pro zahřátí, co se dává. Může to být třeba vodka nebo pálenka, nemělo by to být nic s cukrem nebo barevné. A pak to té barvy dáme rostlinu.

Květina se nám krásně do 20 minut zbarví, Tady jsem použil barvu modrou, tak máme modrý karafiát. A kdo bude trpělivější, tak pak třeba bude květina ještě barevnější, ovšem chce to samozřejmě použít bílé květy.

Já to mám vyzkoušené na karafiátech a tam to funguje dobře.

Zahradní rádce hostem naší aprílové radioporadny

Velikonoce mají být barevné!
Právě my zahradníci to máme vyzkoušené, protože velice často je potřeba vázat kytici ve třech barvách. červeno, modro bílou, v barvách trikolóry. Ale modré karafiáty ve skutečnosti neexistují, tak si je musíme prostě vytvořit.

Vše myšleno v legraci. Existují vodou ředitelné barvy ve spreji určené pro tento účel. A květ se postříká, je barevný.
František Hlubocký, zahradní rádce

Hostem naší aprílové radioporadny byl zahradní rádce František Hlubocký. (Květiny modré nebudou, šlo pouze o apríl!) Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související