Ženská emancipace, móda i tvrdá dřina. Galerie hlavního města Prahy vystavuje Nové realismy. Moderní realistické přístupy na československé výtvarné scéně 1918–1945

2. duben 2024

Radostné chvíle i odvrácené strany života ve městě i na venkově, prostý i moderní život poháněný rozvojem technologií, pohledy na městskou i venkovskou krajinu, témata ženské emancipace, život národnostních menšin, dobovou módu a zábavu, i tvrdou práci v dělníků v továrnách – to vše a ještě víc ukazuje právě otevřená výstava Nové realismy. Moderní realistické přístupy na československé výtvarné scéně  1918–1945, kterou právě otevřela Galerie hlavního města Prahy.

Na výstavě je prezentováno více než sto umělců a umělkyň, mezi nimi např.: Karel Čapek, Jan Zrzavý, Otto Gutfreund, František Muzika, Miloslav Holý, Pravoslav Kotík, Milada Marešová, Zdenek Rykr, Sándor Bortnyik, Ferdiš Duša, František Foltýn, Jaromír Funke, Paul Gebauer, Edmund Gwerk, Karel Holan, Běla Kašparová, Alfred Kunft, Ladislav Majerský, Erwin Müller, Ernest Neuschul, Jaroslav Rössler, Gejza Schiller, Ilona Singer, Erika Streit, Imro Weiner, Eugen Wiškovský a další.

Expozice přináší nový pohled na zažité vnímání výtvarné kultury v meziválečném Československu a představuje vedle sebe umělce různých národností. Ve druhém patře Městské knihovny ji můžete navštívit až do 25. srpna.

Spustit audio

Související