Zima roku 1994. Tajemná světla nad Novým Borem, Václav Klaus chvátající do EU, zákaz dovozu českých potravin na Slovensko

22. březen 2024

Nejdůležitější událostí prvního čtvrtletí roku 1994 byla bezesporu návštěva amerického prezidenta Billa Clintona, na které se hovořilo především o našem vstupu do NATO. Dobové zpravodajství uložené v rozhlasovém archivu ale připomíná, že lidé tehdy žili i mnoha dalšími událostmi.

Tak například i rok po rozdělení společného státu Čechů a Slováků stále pokračovalo vyjednávání o konkrétní podobě česko-slovenských hranic. Komplikovaná byla zejména situace s pozemky v osadě U Sabotů, kde dosud žili Češi a Slováci vedle sebe.

Čtěte také

Nyní tam došlo na vytloukání oken a fyzické napadání mezi sousedy. „Už nám tady neřeknou jinak než Čehúni,“ stěžoval si v lednu 1994 jeden z tamních Slováků s českým občanstvím rozhlasovému reportérovi.

To ale nebyla jediná potíž na hranicích. 11. února nebylo dopravcům vezoucím na Slovensko české potraviny a nápoje umožněno přejet hranice. Slovenští celníci po nich požadovali jakési nespecifikované certifikáty kvality, které ale do té doby nikdo nechtěl.

Nehoda Cessny

Vedle vstupu ČR do NATO se tehdy projednávalo také naše zapojení do evropských struktur. Tehdejší český premiér Václav Klaus v březnu navštívil bruselskou centrálu NATO, aby podepsal přistoupení ČR k programu Partnerství pro mír a cestou se zastavil v sídle Evropské komise.

Čtěte také

Jejímu předsedovi Jacquesovi Delorsovi řekl, že Česká republika má nejlepší vyhlídky na členství a měla by být přijata do EU určitě dřív než na konci století, uvedl bruselský zpravodaj v rozhlasových Ozvěnách dne.

Více než dva týdny se rozhlasové zpravodajství věnovalo nehodě letounu Cessna, který se 24. ledna zřítil do vod Bodamského jezera. Letadlo startovalo z Prahy, kromě pilota v něm cestovali dva Němci podezřelí z pašování radioaktivních látek z postsovětských zemí a dvě Češky.

Po nehodě vypukla panika, že nějaká radioaktivní látka byla možná i na palubě a že hrozí zamoření jezera. To se naštěstí nepotvrdilo. Okolnosti letu přesto zůstaly zahalené tajemstvím. Nikdo včetně pilota nehodu nepřežil. Vytáhnout letadlo z hloubky téměř 160 metrů se podařilo až po dvou týdnech. Tělo pilota a jedné Češky ale nebylo nikdy nalezeno.

Čtěte také

To doma jsme řešili onačejší záhady. V jedné z lednových zpravodajských relací se dochovala zpráva o tom, že policie na Českolipsku řeší případ záhadných pohyblivých světelných obrazců, které se objevují na obloze… Šlo samozřejmě o lasery z nějaké diskotéky, jenže tehdy to byla novinka a než si na ni lidé zvykli, způsobily lasery paniku nejen na Českolipsku.

Pro ty, kteří propadli zimnímu hitu posledních let – skialpovým lyžím, bude možná překvapivé 30 let staré povídání s horským záchranářem z Jeseníků. Ten říká, že nejvíc se na začátku roku 1994 věnovali jednak paraglidistům a pak: „Těm, co dělají ten skialpinistický sport, na těch šlapačkách, že. Co chodí na těch tuleních pásech,“ vysvětlil jesenický záchranář.

Další zajímavé ukázky z dobového rozhlasového vysílání nabídne pořad Archiv Plus.

Spustit audio

Související