Alena Koukalová, ředitelka organizace Switzerland Tourism

9. červen 2015

Telefonotéka v úterý 9. června byla poněkud atypická – patřila hostovi, kterým je ředitelka organizace Switzerland Tourismus v České republice Alena Koukalová.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Zaměřili jsme se přímo na Švýcarsko, na jeho pozoruhodnosti, kulturu a lidi, kteří v této zemi žijí. Útočiště tu totiž našla i celá řada našich krajanů – počínaje např. skladatelem Bohuslavem Martinů až po violoncellistu Marka Jerieho či sopranistku Martinu Jankovou a mnoho dalších.

Hudebníci se tu neusazují náhodou: Švýcarsko je po všech stránkách kulturní země, a nejen to, snad v každém městě nebo s nadsázkou řečeno “větší vesnici” najdete hudební festival či alespoň letní koncerty.

A zdaleka ne ledajaké: festival v Lucernu se řadí k nejprestižnějším a také nejstarším hudebním svátkům, na různá krásná místa do hor či k jezerům se stahovali a stahují světoví interpreti typu Yehudi Menuhina, Marthy Argerich či Shlomo Mintze a členů Berlínských filharmoniků, operní domy v Curychu či Ženevě jsou rovněž světově proslulé.

A to nehovoříme o slavné Schole cantorum v Basileji, kde studovala většina dnešních předních interpretů tzv. staré hudby, atd.

Hlavní cenou byly dvě vstupenky na koncert Festivalového orchestru lucernského festivalu, konaný 19. srpna 2015 ve velkém sále Kulturního a kongresového centra v Lucernu.

Diriguje Andris Nelsons, jako sólista spoluúčinkuje Matthias Goerne : http://www.lucernefestival.ch/de/festivals/festival_im_sommer_2015/veranstaltung/lucerne_festival_orchestra_nelsons_goerne/

A devět dalších vybraných pisatelů správných odpovědí dostane knížku, na které se Alena Koukalová podílela jako spoluautorka. Jmenuje se Švýcarsko Grand Tour a provází po nejkrásnějších koutech země.

A o tom, že Švýcarsko je láska na celý život, svědčí i vyznání, které jsem od Aleny Koukalové dostala.

“ Budoucnost patří těm, kdo věří svým krásným snům.” Eleanor Roosevelt

"Trochu troufale bych si dovolila použít jako motto ke své práci právě tenhle citát. O Švýcarsku jako zemi jsem opravdu vždycky snila. Začátek to mělo docela prozaický. Rodiče mojí spolužačky na základní škole, pracovali v Bernu na obchodním oddělení, ona tam pak za nimi jezdila na prázdniny a mně posílala pohlednice té nádherné krajiny. Tady někde bylo zaseto semínko touhy, vidět tu krásu jednou na vlastní oči. Už ve třetí třídě byste v mém čtenářské deníku našli zápisky z četby knížky Heidi, děvčátko z hor. Ve škole jsem si pak vybrala němčinu a pokoušela se dostat se do Švýcarska v rámci praxe AISEC. To nevyšlo, ale touha zůstala, a tak když mi po revoluci byla nabídnuta možnost pracovat pro tehdy čerstvě založenou Obchodní komoru Švýcarsko – Česká reublika, neváhala jsem. Začínala jsme tady na pozici asistentky, později mi byla svěřena oblast turismu a dnes propojuji obě činnosti – hospodářskou komoru i turismus.

Na Švýcarsku obdivuji především překrásnou krajinu, neobyčejně pestrou nabídku této země na malé ploše, od ledovců k palmám je to tu opravdu jen kousek, k tomu čtyři kulturní oblasti – německá. francouzská, italská a rétorománská. A mám ráda Švýcary, kteří si zachovali “selský” rozum, o svých rozhodnutích přemýšlejí a take si za nimi stojí, problémy jsou připraveni řešit, jsou pracovití a odpovědní a vždy respektují přírodu."

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio