Barytonista Roman Janál a klavírista Karel Košárek

22. říjen 2014

Telefonotéka z Galerie Vinohradská 12 nabídla posluchačům a návštěvníkům možnost setkání se dvěma zcela mimořádnými umělci – s barytonistou Romanem Janálem a klavíristou Karlem Košárkem.

Roman Janál studoval nejprve u nás, ale hlavního školení se mu dostalo na Hudební akademii v Sofii. Tam také vystupoval na scéně Státní opery v Sofii, vytvářel si repertoár a účinkoval na komorních festivalech.

První angažmá ho zavedlo do Banské Bystrice a záhy do Komorní opery (pozdější Opery Mozart) v Praze. V Praze byl, zpočátku jako vyloženě mozartovský pěvec, záhy angažován jako sólista Státní opery a zanedlouho opery Národního divadla.

V listopadu 1995 se stal absolutním vítězem 30. mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech. Roman Janál uplatňuje na předních scénách svůj obsáhlý repertoár českých i světových oper, včetně hudby soudobé i barokní za roli Polluxe v barokní tragedii lyrique Castor et Pollux získal i prestižní cenu Thálie za rok 1999.

Pravidelně spolupracuje s našimi předními orchestry, pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka přednesl s orchestrem BBC v Londýně sólový part Polní mše a Otvírání studánek Bohuslava Martinů. Tytéž skladby provedl rovněž pod vedením Christophera Hogwooda v Amsterdamu.

S orchestrem Virtuosi di Praga se zúčastnil turné po Austrálii a Rakousku. S Pražským komorním orchestrem navštívil Francii, Lichtenštejnsko, Švýcarsko a Japonsko. Natáčí pro Český rozhlas a hudební vydavatelství.

Karel Košárek vystudoval konzervatoř v Kroměříži a Akademii múzických umění v Praze. Svá studia zakončil v USA (SMU Dallas), kde získal diplom Artist Certificate a titul Master in Music. Je držitelem cen z mnoha mezinárodních soutěžích a laureátem soutěže Walter Naumburg v New Yorku (1997).

00536950.jpeg

V uplynulých sezónách ho recitály zavedly do New Yorku, Dallasu, Palm Beach, Calgary, Tel Avivu, Petrohradu a Bangkoku, koncertoval a koncertuje po celé Evropě a Japonsku, na předních pódiích a festivalech.

Spolupracuje s předními orchestry, dirigenty a sólisty – s Magdalenou Koženou i Romanem Janálem. Do jeho repertoáru patří stejně hudba 20.století ( např. řadu skladeb B. Martinů nahrál v premiéře) jako vrcholná díla romantismu a klasicismu. V roce 2005 nahrál spolu s Romanem Janálem CD Cigánské melodie.

S oběma špičkovými umělci jsme v Telefonotéce hovořili o jejich cestě za hudbou a jejím poselstvím. Prostor dostalo i jejich společné živé vystoupení. Z Galerie Vinohradská 12 v budově Českého rozhlasu vysíláme pravidelně každou středu Telefonotéku. Jako posluchači jste každou středu od 9:50 do 11:30 zváni. Ať už budete sledovat naše vysílání v rozhlase nebo na internetu, anebo se přijdete osobně podívat.

Spustit audio