Černá noha, vládce pastviny (17/19)
Černá noha, "pata negra", se říká iberským vepřům, menším, ocelově šedým, méně štětinatým a podobnějším divokému praseti než náš růžový vepř domácí. Iberský vepř kraluje extremadurské pastvině. Ti nejlepší, vybraní na šunku, hýčkaní majitelem velkostatku, se celý život svobodně prohánějí po stovkách hektarů půdy a živí se spadanými žaludy (bellota) ze středomořských a korkových dubů. Nejvýživnější jsou zralé žaludy, a tak se chovatelé obávají bouřky, náhlého větru nebo lijavce, který by z doubků srazil žaludy ještě zelené. Žaludy, svobodný život a neustálý pohyb - to jsou tři základní podmínky zcela mimořádné kvality a chuti extremadurské sušené šunky (jamón de bellota), která se z masa vepřů živených žaludy tradičně připravuje. Nad kvalitou chovu i konečného výrobku bdí zvláštní instituce, Regulační rada extremadurské pastviny, jejíž pracovníci sledují vývoj každého vybraného vepře až po konkrétní uzrálou šunku, kterou označují pečetí původu. Jednu takovou extremadurskou farmu - spíše latifundium - v reportáži navštívíme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka