Tady je králem šunka (18/19)

24. leden 2008

Hala sušárny je plná šunek, zavěšených na sebe v řadách po čtyřech jako vánoční ozdoby. Mají sochařský tvar, každá je označena červeným proužkem originální pečetě s údaji o původu. Bez nadsázky lze říci, že jsou to šunky s rodokmenem. Pokud by červená pečeť z některé kýty ve výrobním procesu spadla, musí být šunka vyřazena. V případě extremadurské sušené šunky platí, že ji uměli dělat "již staří Římané". Od dob jejich přítomnosti na Pyrenejském poloostrově se základní technologie výroby nezměnila, i když se pochopitelně modernizovala. Pravá extremadurská šunka, přirozeně sušená čtyři až šest let, má nepopsatelně libou chuť s lehkým odstínem švestky, je šťavnatá, a i když se musí kousat, zároveň se zázračně rozplývá na jazyku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.