Generální ředitel České filharmonie David Mareček

5. červen 2014

Česká filharmonie je slovutná instituce, která na podzim vstoupí už do své 119. sezony. Jaká bude? Co nového se v této tradiční instituci děje? Pozvání do živého vysílání Telefonotéky přijal generální ředitel České filharmonie David Mareček.

V čele této instituce stojí od roku 2011, vybavený důkladným hudebním vzděláním a manažerskými zkušenostmi. Vystudoval brněnskou konzervatoř v oborech klavír a dirigování, na Janáčkově akademii múzických umění dále studoval v oboru klavír, a absolvoval tady i doktorandské studium v oboru interpretace a teorie interpretace.

Několik let se věnoval pedagogické činnosti a od roku 2005 působil ve Filharmonii Brno, nejprve jako dramaturg, o dva roky později se stal jejím ředitelem. Během svého působení u brněnských filharmoniků usiloval o získání nových, mladých posluchačů vážné hudby. Za jeho působení se změnil vizuální styl prezentace orchestru a filharmonie získala nového šéfdirigenta. Něco podobného se Davidu Marečkovi podařilo i v české filharmonii: Česká filharmonie se navenek prezentuje už pár let nápaditými poutači v typické tmavě oranžové barvě, má nového šéfdirigenta – Jiřího Bělohlávka, vytváří nové programy pro děti a mládež.

V návaznosti na svou letitou tradici vyjíždí na zahraniční zájezdy do prestižních sálů i do nových asijských destinací – v současné době jsou to tisícové sály v Číně - , orchestr opět soustavně natáčí. A právě čerstvě dokončený projekt nahrávek kompletu symfonií Antonína Dvořáka, pořizovaný pro firmu Decca, chceme ve vysílání v ukázkách prezentovat. Nový komplet CD bude slavnostně pokřtěn až 24.června v rámci open - air koncertu ČF na Hradčanském náměstí, volně přístupný veřejnosti. V Telefonotéce představíme tedy posluchačům nahrávky v premiéře.

Spustit audio