Hlubší, delší úklona v Japonsku naznačuje upřímnou úctu, předvedla a vysvětlila Pavla Štěpánová

3. duben 2024

V Japonsku už byla Pavla Štěpánová mnohokrát, na různých místech díky bojovým uměním, kterým se věnuje od malička. Stejně jako Lukáš Krpálek chtěla poznat místa, kde sporty vznikly.  Jazyk přesto vnímá jako rozsypanou rýži, protože 50 tisíc znaků je velmi složité se naučit.

Čtěte také

Za nejkrásnější zážitek považuje výlet na čajovou plantáž. U nás má pověst trpkého čaje, ale správný zelený čaj je podle Pavly Štěpánové sladký.

Země vycházejícího slunce - Nihon Koku (日本国) je pro ni velmi inspirující a líbí se jí všímavost a ohleduplnost tamních obyvatel, která je dána i tím, kolik jich v Japonsku žije. Jen v Tokiu jich je 14 miliónů. A bezohlednost je nepřijatelná! Lidé se stále dívají kde kdo je a jestli nepotřebuje pomoc.

Čtěte také

Souvisí s tím i důraz na čistotu a pořádek na ulicích, kdy přestože tam nejsou odpadkové koše, nikde nepořádek není. Ne zem nikdo nic neodhazuje s vědomím, že by to někomu přidělalo práci nebo by sám sobě znečisťoval prostředí.

Pavla Štěpánová vás ráda pozve do Japonska, protože právě o této kouzelné zemi toho ví opravdu hodně. A představí vám Japonsko trošku z jiného úhlu pohledu. Spousta lidí má strach, jak by to tam bez znalosti řeči a tamních zvyků zvládli.

Pavla Kindernayová a Pavla Štěpánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pavla chce ale ukázat, že se není čeho bát, že cestovat po Japonsku je velice snadné a příjemné. Ráda vás o tom přesvědčí na své přednášce s názvem Japonsko, jak ho neznáte (a jen tak nepoznáte) ve středu 3. dubna od 18:00 ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové.

Spustit audio

Související