Houslista Jan Mráček

12. listopad 2014

Hostem Telefonotéky byl houslista Jan Mráček.

Jan Mráček (nar. 1991), nedávný vítěz prestižní soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, patří k našim největším a nejslibnějším houslovým talentům.

Máte možnost se s ním osobně setkat ve středu 12. listopadu dopoledne při živém vysílání Telefonotéky z galérie Českého rozhlasu na Vinohradské 12, zeptat se ho na otázky, které vás zajímají, nebo mu poblahopřát k jeho vynikajícím úspěchům. Začátek vysílání je v 9.50.

Jan Mráček pochází z hudební rodiny a na housle začal hrát v pěti letech u Magdalény Mickové, která ho posléze vyučovala i na Hudební škole hlavního města Prahy. V období 2003–13 studoval u Jiřího Fišera, pod jehož vedením absolvoval Pražskou konzervatoř.

V rámci mistrovských kurzů spolupracoval s takovými osobnostmi, jako jsou či byli Ida Haendel, Leonid Kerbel, Levon Chilingirian nebo Walter Boeykens.

02054092.jpeg

V současné době studuje na prestižní škole ve Vídni, Universität für Musik und darstellende Kunst, ve třídě uznávaného sólisty a dlouholetého koncertního mistra Wiener Symphoniker Jana Pospíchala.

Už od dětství se Jan Mráček objevoval na významných koncertních pódiích, např. ve třinácti společně s mistrem Josefem Sukem v cyklu „Josef Suk uvádí mladé talenty“ v Rudolfinu. Tamtéž pak v necelých patnácti přednesl 1. větu ze Sibeliova Koncertu d moll (doprovázela PKF).

Skvěle zabodoval v řadě renomovaných hudebních soutěží Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, Prague Junior Note, Concertino Praga, celostátní soutěž konzervatoří, soutěž v rámci Letních hudebních kurzů Václava Hudečka v Luhačovicích, Beethovenův Hradec, Spohrova houslová soutěž ve Výmaru.

K velkým úspěchům se řadí druhá cena v silné konkurenci na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro v květnu 2010. Houslista se tak stal v pouhých 19 letech vůbec nejmladším laureátem v historii tohoto významného interpretačního klání.

V roce 2011 se stal dosud nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Spolupracuje též s dalšími tělesy např. se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, Plzeňskou filharmonií a dalšími.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.