Ivan Ženatý, houslista

3. červen 2015

Ivan Ženatý vyrůstal v muzikantské rodině v Podkrkonoší – v Lomnici nad Popelkou.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ještě jako konzervatorista debutoval s Českou filharmonií, v roce 1982 stanul ve finále Čajkovského mezinárodní houslové soutěže v Moskvě, v roce 1986 zvítězil v mezinárodní soutěži Pražského jara.

Od roku 1988 se stal soukromým žákem Josefa Suka. Byl jmenován stálým sólistou Pražských symfoniků, Českého rozhlasu a s Českou filharmonií absolvoval evropské turné. Hrál s předními světovými orchestry a světovými dirigenty, zcestoval snad celý svět a nahrál souborná díla velkých autorů jako Telemann, Bach, Mendelssohn, Schumann, Schulhoff, nebo Dvořáka a Griega pro Dorian Recordings v New Yorku.

Mimořádný zájem vzbudil jeho dvořákovský komplet a nahrávka obou houslových koncertů J. B. Foerstera s BBC SO London a jeho tehdejším šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem.

A o čem byla řeč? Třeba o tom, proč nebyl dál žádoucí na pražské AMU a díky tomu se stal profesorem drážďanské univerzity. O tom, jak se mu dnes žije ve Spojených státech a o jeho pedagogické práci na Hudebním institutu v Clevelandu, kde působí od roku 2012. Jak se mu hraje na vzácné housle Giuseppe Guarneri del Gesu z roku 1740 a o mnohém dalším.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.