Ivo Kahánek, klavírista

24. únor 2015

Hostem Telefonotéky byl Ivo Kahánek, klavírista.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Na úterý 24. 2. přijal pozvání Ivana Rumla skvělý český klavírista Ivo Kahánek. Někdejší absolutní vítěz soutěže Pražského jara a laureát mnoha dalších mezinárodních klání vystupoval s řadou předních našich i zahraničních orchestrů.

Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall, kde v srpnu 2007 pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provedl Klavírní koncert č. 4 "Inkantace" Bohuslava Martinů.

Koncert živě přenášela televize BBC, rádio BBC a stanice Vltava. Tento kritikou oceněný debut nyní nabízí prestižní vydavatelství Deutsche Grammophon jako digitální download. Proto nepřekvapí, že Ivo Kahánek zvolil tento výjimečný program i pro svůj debut s Berlínskými filharmoniky.

Pod vedením Sira Simona Rattla provedl Inkantace v Berlíně a v Praze v listopadu 2014 na koncertech uspořádaných k oslavě 25. výročí zhroucení totalitních režimů ve východní Evropě. Na těchto koncertech vyloženě exceloval a i jeho další počiny nesou pečeť výjimečnosti.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.