Josef Špaček, houslista, koncertní mistr České filharmonie

12. květen 2015

Hostem Telefonotéky byl Josef Špaček, houslista, nejmladší koncertní mistr České filharmonie a jedna z nejvýraznějších mladých hudebních tváří poslední doby.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Na „první židli“ České filharmonie sedí už čtvrtým rokem jako historicky nejmladší houslista v této funkci. V orchestru hraje i jeho otec, violoncellista Josef Špaček. Tento ani ne 30 letý muž má letošní rok opravdu naplněný úspěchy.

Z jeho nabitého diáře připomeňme např. březnový sólový debut v tzv. Zlatém sále Muzikverain ve Vídni, který se řadí mezi nejprestižnější místa koncertního světa.

Pod taktovkou Jiřího Bělohlávka přednesl Sukovu Fantazii pro housle a orchestr. Při dubnovém zájezdu do Velké Británie se zase představil jako sólista a novou zkušeností pro mladého houslistu bylo i řízení smyčcového ansámblu, složeného z členů orchestru.

V Rudolfinu společně přednesli Beethovenův Smyčcový kvartet f moll v úpravě Gustava Mahlera a Metamorfózy od Richarda Strausse.

S Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem, tentokrát v roli sólisty, nahrál živě pro Supraphon tři zásadní díla české houslové literatury přelomu 19. a 20. století: slavný Dvořákův Houslový koncert a moll, Fantasii g moll Dvořákova žáka Josefa Suka a houslový koncert Leoše Janáčka „Putování dušičky“, který se příliš často nenahrává.

02433756.jpeg

Kteří jsou jeho nejoblíbenější autoři? Jak řeší autoritu u svých mnohem starších kolegů v prestižním českém tělese? Co mu dala studia v Americe?

Jak dlouho bude ještě splácet vysněné housle? Jaké má plány?

O tom a mnohém dalším vyprávěl a také živě hrál ve Studiu 2 ČRo.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio