Léto na cestě: Co vysíláme v červenci a srpnu 2019

1. červenec 2019

Letní měsíce se obvykle nesou ve znamení cestování. Je teplo, děti mají prázdniny, a tak se jezdí na koupaliště, na chaty, k moři… To letošní léto bude takové i ve vysílání Vltavy. V nabitém programu nabídneme pět premiér a mnoho dalších titulů v repríze.

Kostru prázdninových měsíců Na cestě bude tvořit Letní čtení. Budeme se věnovat tématu cestování, ale cestovat budeme i tak trochu obrazně. Podíváme se totiž i na literární tvorbu z nejrůznějších koutů světa. Celé čtení otevře premiérová série ze sbírky povídek Cestovat nalehko finské autorky Tove Janssonové. Setkáme se v nich s ostrovy, moři, loděmi, ale i cestováním vlastním vnitřním světem.

Mořeplavec Rudolf Krautschneider postavil několik lodí, plavil se po všech mořích, na plachetnici obeplul Antarktidu

Další premiérová série pak představí texty českého mořeplavce Rudolfa Krautschneidera, který obeplul celý svět a všude si o něm poctivě dělal poznámky. (S ním se ostatně setkáme i v řadě Osudy.) A premiérou pak cestovatelské léto i uzavřeme – knihou Rybáři tchajwanského autora Liao Chunga-ťi.

Letní čtení
1. 7. Tove Janssonová: Cestovat nalehko (PREMIÉRA)
8. 7. Michail Jevgrafovič Saltykov-Ščedrin: Byl jsem v Evropě
15.–19. 7. Milena Holcová: Města Asie
22. 7. Slovinsko – Mate Dolenc: Osud
23. 7. Chorvatsko – Antun Šoljan: Dlouhé a zbytečné půlnoční tlachání re
24. 7. Bosna a Hercegovina – Emir Kusturica: Pupík je brána do lidské duše
25. 7. Srbsko – Ivo Andrić: Ćorkan a tanečnice
26. 7. Černá hora – Balša Brković: Soukromá galerie
29. 7.–2. 8. Milena Holcová: Města Afriky
5. 8. Indie – Ášápúrná Debí: Vypsanou propisovací tužkou
6. 8. Indie – Nirmal Varma: Host na jeden den
7. 8. Indie – Šíršendu Mukhopádhjáj: Komár
8. 8. Indie – Suníl Gangopádhjáj: Ohromný svět
9. 8. Indie – Sudha Arórová: Minuty všedního dne
12. 8. Rudolf Krautschneider: Lidé a oceán (PREMIÉRA)
19. 8. Sajjid Kašua: Tančící Arabové
26. 8. Liao Chung-ťi: Rybáři (PREMIÉRA)

Osudy
12. 8. Osudy Rudolfa Krautschneidera (PREMIÉRA)

Dramatické řady Současná hra, Rozhlasové jeviště i Rozhlasový seriál vyplují v letních měsících na moře. Z řady titulů jmenujme třeba hru Do Ameriky /a zase zpátky/ Michala Lázňovského, Nissenův korál Pavla Drábka, ale i takové klasiky, jako je Shakespearova Bouře či Země mnoha jmen Josefa Čapka.

Současná hra / Rozhlasové jeviště / Rozhlasový seriál
9. 7. Michal Lázňovský: Do Ameriky /a zase zpátky/
20. 7. František Kožík: Cristobal Colón
27. 7. Pavel Drábek: Nissenův korál
3. 8. Josef Čapek: Země mnoha jmen
11. 8. Johnson Eyvind: Břehy a příboj
17. 8. William Shakespeare: Bouře
27. 8. Wolfram Lotz: Směšná temnota

A Čapek se objeví i v Četbě na pokračování. Tentokrát však Karel. S ním se vypravíme Na sever. A po stopách velkých cestovatelských a dobrodružných titulů půjdeme i poté, kdy s Jackem Kerouacem zazní heslo celého vltavského léta – Na cestě. Chybět ale nebude ani dobrodružná Bílá velryba Hermana Melvilla, od jehož narození uplyne v srpnu dvě stě let. A připomeneme si také výročí Ernesta Hemingwaye – s ním a se starcem se pustíme na moře.

02311657.jpeg

Těšit se můžete i na reprízu Pravdivého příběhu Plastic People. Po okupaci Československa a v počátcích tzv. normalizace zažívala skupina vzhledem ke svému nonkonformnímu vystupování neustálé perzekuce. Pohnuté osudy měly i zápisky zaznamenávající působení skupiny, které Ivan Martin Jirous psal v letech 1980–1981. Původní autorský strojopis byl nejpravděpodobněji zabaven při policejních raziích. Stěžejní část však Jirous stačil namluvit na magnetofonový pásek, který se podařilo vyvézt za hranice. V podání autora a Oldřicha Kaisera nabízíme Pravdivý příběh Plastic People od 24. července v Četbě na pokračování.

Četba na pokračování
1. 7. Karel Čapek: Cesta na sever
10. 7. Jack Kerouac: Na cestě
18. 7. Ernest Hemingway: Stařec a moře
24. 7. Ivan Martin Jirous: Pravdivý příběh Plastic People
5. 8. Herman Melville: Bílá velryba
20. 8. Egon Hostovský: Cizinec hledá byt

Stránky na dobrou noc se letos v létě vydají do tajů exotických krajů a jejich dávných mýtů a bájí. Poslechneme si Pohádky brazilských indiánů, nahlédneme do deníku Roberta Challe z Východní Indie, seznámíme se také s egyptskými mýty a legendami…

Stránky na dobrou noc
1.–9. 7. Pohádky brazilských indiánů
10. 7. Miloš Gersnter: Krkonošský kalendář (červenec)
11.–19. 7. Krása země – Albánské pohádky a pověsti
22. 7. Robert Challe: Deník z cesty do Východní Indie
5. 8. Miloš Gersnter: Krkonošský kalendář (srpen)
6. 8. Jiří Tomek: Faraoni a kouzelníci (egyptské mýty a legendy)
26. 8. Mika Waltari: Vlak osamělého muže (PREMIÉRA)

Cestovat budeme také v hudebních pořadech. V koncertech jsou akcentováni velcí hudební emigranti 20. století, tedy především Rusové ve Francii a Americe: Rachmaninov, Stravinskij nebo Prokofjev. Koncerty nás ovšem zavedou i do jiných významných hudebních center Evropy, z těch tuzemských do Olomouce, Mikulova, Postřelí nebo Českého Krumlova.

Pro Operní večery jsme vybrali několik pozoruhodností. Budeme gratulovat tenoristovi Jonasi Kaufmannovi k letošním padesátinám; připomeneme si, kam až během své dosavadní kariéry doputoval. Další týden nás vysílání zavede za Kryštofem Kolumbem ve stejnojmenné opeře Daria Milhauda, později se vypravíme na Zvíkov na sklonku 16. století v opeře Zvíkovský rarášek Vítězslava Nováka.

Pro fanoušky jazzu a world music připravujeme záznamy aktuálních koncertů z celého světa v rámci čtvrteční řady Jazz and World Live. S Petrem Dorůžkou také procestujeme Latinskou Ameriku, s Jiřím Moravčíkem se zase podíváme do Afriky. Nabídneme i aktuální dění z festivalů těchto žánrů.

Do letního cestování tradičně patří hudební festivaly, které se konají na mnoha místech Evropy. V přenosech a záznamech koncertů začíná letní putování vždy Litomyšlí a pokračuje festivalem Concentus Moraviae, na který navazují Letní slavnosti staré hudby.

Ty jsou sice situovány do Prahy, ale tradičně se s nimi vydáváme do Španělska nebo Itálie a naprosto pravidelně hlavně do Versailles. Natáčení chystáme i v Českém Krumlově a na festivalu Za poklady Broumovska. V neposlední řadě nabídku doplníme atraktivními koncerty z nabídky Eurorádia: z londýnských PROMS, Salcburského festivalu, ale i z méně tradičních lokalit jako Island, Finsko nebo Estonsko.

A na cestách festivalových bude i vltavská redakce publicistiky – redaktoři míří na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, Letní filmovou školu v Uherském Hradišti nebo divadelní festival v Avignonu a v Žilině. Chybět nebudou ani na Letních slavnostech staré hudby nebo Letní Letné. O všem uslyšíte v Mozaice, v ArtCafé i v Reflexích.

Spustit audio

Více o tématu