Martin Groman: Kriegel. Voják a lékař komunismu

6. červenec 2023

Ve své knize Kriegel. Voják a lékař komunismu se publicista a dokumentarista Martin Groman pokusil podat co nejucelenější obraz osobnosti Františka Kriegla, jenž je obecně znám především jako „ten, který nepodepsal“.

V srpnu 1968 byl Kriegel vrcholným politickým činitelem v KSČ a jako jediný z politiků unesených po sovětské okupaci do Moskvy odmítl podepsat tzv. moskevský protokol, který okupaci a následný pobyt okupačních vojsk v ČSSR legalizoval.

Čtěte také

Groman prezentuje v pětisetstránkovém svazku pestrý život protagonisty: obraz rodné Haliče a rodinných poměrů, odchod na studia medicíny do Prahy, příklon ke komunismu, práci v Kostufře (Komunistická studentská frakce), vstup do KSČ, odjezd do Španělska – práci lékaře ve španělské občanské válce, práci frontového lékaře v Číně (bránící se za 2. světové války japonské invazi) a v Barmě, poválečný návrat do Prahy, práci v KSČ, práci v lidových milicích v únoru 1948, pozdější příklon k reformním myšlenkám, zmíněný počin v roce 1968, vyloučení z KSČ, pronásledování StB i VB, podpis Charty 77, smrt v roce 1979.

Čte: Vladimír Hauser
Připravila: Blanka Kostřicová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 22. 6. 2023

Groman nepřehlíží ani nebagatelizuje negativa v počínání své „postavy“, avšak zdůrazňuje především Krieglovu opravdovost, s níž konal úplně vše, včetně své milované lékařské profese, od níž ho neustále „odtahovala“ politika.

Knihu lze samozřejmě číst nejen jako osud jedné osobnosti, ale i jako v mnohém cenný zdroj historických faktů daného období (jež ostatně Krieglův životní příběh svébytným způsobem ilustruje).

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

autor: Blanka Kostřicová
Spustit audio

Související