Matouš Pěruška, houslista a Pavel Hudec, kontrabasista

22. červen 2017

Dva mladí úspěšní interpreti - houslista Matouš Pěruška a kontrabasista Pavel Hudec pocházejí oba z muzikantských rodin.

Oba jsou studenty AMU, ale studují v současné době v zahraničí – Matouš Pěruška ve Vídni, Pavel Hudec ve Freiburgu.

Matouš Pěruška na sebe letos upozornil v Mezinárodní hudební soutěži Pražského jara, kde se probojoval do finále a získal čestné uznání. Společně občas hrávají už řadu let, a jejich komorní partnerkou bývá i violoncellistka Kristina Vocetková a klavíristka Karolína Františová.

Také ona pochází z hudebnické rodiny – tatínek je fagotistou orchestru České filharmonie, podobně jako Jiří Hudec, otec Pavla, působí jako první kontrabasista téhož orchestru. Do rozhlasové Galerie přišel svého syna podpořit – a nechal se přemluvit a připojil se i k našemu rozhovoru. Pro úplnost dodejme, že otcem houslisty Matouše Pěrušky je Jan Pěruška, violista světově proslulého Stamicova kvarteta.

Toto propojení muzikantských rodin není náhodné – Matouš a Pavel se znají od malička. Není také náhodné, že oba studují v zahraničí – ale u zástupců české nástrojové tradice. V zahraničí, v maďarské Budapešti, studuje Kristina Vocetková, Karolína Františová má za sebou pobyt na proslulé hudební akademii v italské Imole.

O tom všem byla v Telefonotéce řeč – ale hlavně se tu hodně a pěkně na živo hrálo – a samé virtuózní věci: Bottesini, Kreisler, Martinů...Však si poslechněte!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.