Ondřej Konrád: Přísloveční užiteční

31. březen 2024

Nakonec z onoho mraku žádný velký liják třeba nevzejde. Ale že by ani nezapršelo, se také zatím nezdá. Řeč je o zprávě BIS, jejíž existenci bez utajovaných detailů zveřejnil ve středu po rokování vlády premiér Fiala. A která vedla k okamžitému rozšíření národního sankčního seznamu, vzniklého po vpádu Ruska na Ukrajinu, o dvě osoby a v Praze sídlící a jimi řízenou instituci Voice of Europe.

Se sítí vybudovanou aktuálně k ovlivňování evropských voleb, ve hře měla být i finanční hotovost některým evropským politikům. A jejíž jednoznačně promoskevský zpravodajský web pracoval na obrazu Ukrajiny coby obrany neschopné a ve světě jen chabě podporované.

Čtěte také

Poznatky BIS dostaly spřátelené služby několika států a znepokojení nad nimi obratem vyjádřil nejen nizozemský premiér Mark Rutte, zatímco do hamburského týdeníku Der Spiegel už stihlo proniknout podezření, že od Voice of Europe přijal peníze poslanec českého původu Petr Bystroň z Alternativy pro Německo.

Ten obratem prohlásil, že se hodlá bránit soudně proti Deníku N, který s obsáhlejšími informacemi přišel, a že jde o pomstu české vlády. Ta je podle Bystroně občany více nenáviděná než někdejší vláda Gottwaldova.

Rozhovory komukoli od kohokoli

Čeští politikové se snad s organizací hlouběji zaplést neměli, ale komunikaci s webem někteří vedli. Kupříkladu předseda strany PRO Rajchl. Někdejší vícenásobný ministr a později člen týmu poradců premiéra Babiše Cyril Svoboda k tomu lakonicky řekl, že on ročně dává okolo dvou set rozhovorů a „v té době Voice of Europe na žádném seznamu nebyl, tečka."

Čtěte také

Což je sice pravda, ale Svoboda je zřejmě ochoten dávat rozhovory, aniž by se zajímal komu. A pro Voice of Europe se vyjadřoval kriticky k evropské podpoře Ukrajiny. Leckoho pak asi neudiví, že webu poskytl své názory také exprezident Klaus, vykonavší pozoruhodnou cestu od ctitele thatcherovského konzervatismu k voliči SPD.

Nic z toho mít doma větší ohlas asi nebude, Klaus i Svoboda stojí mimo aktivní politiku, veřejné mínění už dlouho ovlivňují minimálně a Rajchlovy příznivce zase takové věci nezajímají. Poznatky BIS ale v Evropě mít dopad samozřejmě mohou a z pomyslných mračen nějaká ta kapka spadne. Možná to dokonce bude víc než nějaká zanedbatelná přeháňka.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související