Páchnoucí jezevec táhne pro Oscara. Zimní prázdniny těší i bolí, mohly by být novou vánoční klasikou

23. únor 2024

Už pomalu končí jarní prázdniny, ale do Čelistí se vrátila nálada vánočních svátků. V duchu dramedie Zimní prázdniny si Aleš, Vítek i Tomáš prosvištěli latinská a starořecká slovíčka a nachystali se na setkání s králem jezevců Paulem Giamattim, který tak jako oni nepříjemně zapáchá.

„Ten film od prvních titulků vypadá, jako kdyby vznikl v 70. letech. Payne se vrací do nějakého svého hájemství, kde se cítí dobře, kde zná hrdiny a dovede se do nich skvěle vcítit,“ přibližuje Vítek snímek Zimní prázdniny mistra hořkých komedií Alexandra Paynea. „Byl jsem k tomu trochu rezerovanější,“ říká Tomáš o novince režiséra, s nímž má problém už od komedie Bokovka. „Byť tohle je pro mě jeden z jeho nejlepších filmů, už proto, že se nesnaží být nějakým novým hlasem indie generace, ale natočil tlumený ‚feel good‘ vánoční film, který je zároveň trochu antitezí obvyklých vánočních tropů.“

„Jednoduché je to jen zdánlivě. Je to film podaný s nevídanou finesou, necítím tam žádnou nucenost ani křeč, byl jsem dojatej, mnohokrát jsem se smál nahlas, což se mi nestává,“ přidává se s chválou Aleš. „Je v tom něha, i nějaký nebanální komfort, komplexní péče o postavy. Je to zároveň film o vnitřních zraněních, o životě, kterým se táhne nějaká emocionální bolest,“ dodává na konto díla, které by se klidně mohlo stát novou vánoční klasikou.

Co si myslí Pierre Goldman o francouzské policii? Má Tomáš raději lásku, stalking nebo vraždu? Jaké tajemství řekl Aleš Vítkovi? Proč má Petra Hřebíčková analogové píchačky? Zůstane tu navždycky Sunderland? Policista v kostýmu medvídka zatkl dealerku. Jiný policista si spletl žalud s výstřelem. Na cestující padali červi. Polská huspenina zabíjela. Perkele saatana!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.