Pavel Zlámal na novém albu Tyče nevyhnutelné opouští "akademický machismus"

11. květen 2018
Noční vlna jazzu

Brněnský multižánrový hudebník Pavel Zlámal přichází s novou jazzovou kapelou PQ složenou z nastupující generace brněnských jazzmanů a vydává překvapivě vlídné album Tyče nevyhnutelné.

Kapela, hrající ve složení Pavel Zlámal (tenorsaxofon), Martin Konvička (piano), Juraj Valenčík (kontrabas) a Václav Pálka (bicí), dokončila nahrávání ve studiu brněnského Divadla na Orlí teprve koncem letošního února. Vydání alba, které je již k dispozici na internetu, tedy na sebe rozhodně nenechalo čekat, jak bývá běžně zvykem.

Pavel Zlámal & PQ. Zleva Juraj Valečík, Václav Pálka, Martin Konvička a Pavel Zlámal.

Titul Tyče nevyhnutelné, na němž najdeme výhradně skladby Pavla Zlámala, naznačuje to, co můžeme pouze tušit, uvážíme-li, jakou uměleckou dráhu má tento činorodý hudebník za sebou. Tedy nekompromisní artové počiny na straně jedné i jejich opak na straně druhé. Výsledkem je pozoruhodný průnik obou Zlámalových světů. Autor o svém novém projektu říká: "Je to hlavně o radosti a energii z přímočarého tvoření a hraní. O energii, kterou nutně nesvazujeme do dokonalých nebo úzkostlivých akademismů a intelektualismů, a která nás naopak vede na samou hranici umanutého, extrovertního až silového hraní - tak trochu ‚macho‘ přístupu."

Pavel Zlámal zakládal či inicioval také formace Next Phase, Heterofón, Divergent Connections Orchestra, ZKKP, Bisaxuality.

Je členem B-Side Bandu či The 6 Fireballs.

 

Nejen Zlámal, ale i Konvička, Valenčík a Pálka – tedy hudebníci, kteří se velmi často potkávají na jazzových jamech – nemuseli při práci na albu sahat kamkoliv za roh a bylo jim dovoleno tvořit lehce, v kontextu přirozeného charakteru skladeb. „Přirozenost vidím v tom, že jsem se jako autor nesnažil o nějaké výrazné narušování rámce současné podoby jazzu, tedy hudby, které se říká straightforward jazz, contemporary mainstream jazz, modern jazz, apod. Naopak, je to podle mě spíš jízda na této vlně!", říká o svých skladbách jindy často experimentující Pavel Zlámal.  Název alba je tedy i jistou metaforou stability a řádu, jimž se nelze vyhnout.

Album: Pavel Zlámal & PQ - Tyče nevyhnutelné

V Noční vlně jazzu 11. května 2018 zazní většina skladeb z alba Tyče nevyhnutelné. V pořadu budou i ukázky z dalšího letošního alba s názvem 12354, na němž se vedle Zlámala podílel baskytarista Tomáš Vunderle Koudelka, kytarista Jiří Kalousek a bubeník Petr Ptáček, neboli skupina ZKKP. Záměna pořadí čísel 4 a 5 v názvu vzbuzuje napětí vyvolané uvolněním z běžného řádu, stejně jako vlastní hudba, jejímž základem je pulsující groove. Album vyjde jako gramofonová deska v červnu 2018. V kontextu posledních tvůrčích aktivit Pavla Zlámala jde tedy o další, zřejmě nevyhnutelný umělecký počin.

autor: Max Wittmann ml.
Spustit audio

Související

  • AB_14_audio

    Core of the Coalman and the Kisses in the Deep Electric Blue Play Sensitive Cross-Modulations in Several Perceptual Modes (with massages and boissons chaudes)Jorge ...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.