Pokládáte si někdy otázky o vesmíru? Odpovědi nás mohou vyděsit, ale i pobavit

27. červen 2023

Jsme ve vesmíru sami? Jak bude vypadat konec světa? Dokážeme obydlet cizí planety? Co znamená nekonečno? A hlavně: co je možné a co nikoli? Tak zní jen pár otázek, které si možná občas klade každý. Položili si je i autoři knihy Často kladené otázky o vesmíru Jorge Cham a Daniel Whiteson. A také si na ně odpověděli. Pro někoho uspokojivě, pro někoho možná méně, odpovědi nás nicméně nejen poučí, ale i pobaví, stejně jako pobavily autora pořadu Ex libris Lukáše Hurníka.

Televizní hit seriálu Jiřího Grygara Okna do vesmíru dokořán by už dnes neměl takovou sledovanost jako při premiéře, rozhlasový Meteor stále existuje, ale všechno se tam nestihne, výborné vzdělávací pořady na ČT2 a Zoomu se ztratí v záplavě televizních nabídek.

Čtěte také

A tak lidé zapomínají, jaký rozdíl je mezi hvězdou a planetou, myslí si, že do souhvězdí se dá doletět, a pletou si zatmění Slunce a Měsíce. Proto je tak užitečná popularizační knížka Často kladené otázky o vesmíru. Vysvětlují se tam velmi názorně i humorně věci jednoduché i tak složité, že si s nimi nevědí rady ani samotní vědci. Například jak proměnit fikci v realitu:

„Kupodivu celkem dost technologických objevů vzniká nějak takhle:

  1. krok: Autor sci-fi si vymyslí nějaké nové udělátko a s vědeckými aspekty si hlavu moc neláme.
  2. krok: Fyzikové přijdou na to, jak by ono udělátko mohlo teoreticky fungovat, ale s reálnou konstrukcí si hlavu moc nelámou.
  3. krok: Konstruktéři vymyslí, jak ho reálně postavit, ale s cenou si hlavu moc nelámou.
  4. krok: A tak dále a tak podobně a najednou to máte ve smartphonu.“

Teorie relativity je relativní

Čtěte také

Ve skutečnosti je to celé ještě o něco složitější. Vědci se opírají o dvě základní teorie: relativity a kvantovou mechaniku. Pro obě existují důkazy, ale každá vysvětluje svět jinak. Teď se zoufale čeká na teorii novou, která ty dvě současné spojí dohromady.

V knize se ohýbá čas i prostor a rýsují se před námi různé varianty konce světa. Všichni doufáme, že dopadneme líp, ale marně: „Jestli je vesmír nekonečný, všechno, co se může stát, se nakonec stane.“

Nakladatelství Práh vydalo knihu Často kladené otázky o vesmíru v roce 2022. Pro pořad Ex libris ji v posledním předprázdninovém vydání s pobavením přečetl a s humorem okomentoval Lukáš Hurník.

Spustit audio

Související