Potrpím si na rituály. Chodím určitými dveřmi do nemocnice i na sál, říká profesor Josef Dvořák

21. září 2023

Profesor Josef Dvořák se narodil 13. srpna 1943. Před necelým měsícem tedy oslavil své 80. narozeniny. 

Tento chirurg je pověstný především jako znalec endokrinochirurgie, léčí tedy mimo jiné štítnou žlázu. V této oblasti je celorepublikově vyhledávaným odborníkem. 

Pochází z jižních Čech. V karlovarské nemocnici ale už působí 25 let. Nejen odborné veřejnosti je znám jako vynikající učitel, brilantní chirurg i laskavý lékař. 

Význam profesora Dvořáka pro nemocnici v Karlových Varech potvrzuje už jen fakt, že zde vybudoval jedno z nejvýznamnějších pracovišť thyreoidální chirurgie. Za tu dobu tu byly provedeny tisíce operací na štítné žláze.

Prof. MUDr. Josef Dvořák, Dr.Sc má část své kariéry svázanou s chirurgickou klinikou FN Motol, kde působil jako její přednosta. Byl také proděkanem 2. Lékařské fakulty UK Praha. Od roku 1998 je zástupce primáře chirurgického oddělení nemocnice v Karlových Varech.

Čtěte také

Od roku 1971 se účastnil na výuce mediků a je také externím učitelem na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Na mnoha odborných sjezdech přednesl více než 200 sdělení, publikoval 75 odborných článků, vydal 5 vlastních odborných monografií. U dalších tří monografií a tří chirurgických skript je spoluautorem. 

Přestože je uznávaným učitelem a publikátorem, jeho hlavním profesním zájmem je po celou dobu kariéry praktická chirurgie. Jeho doménou je všeobecná chirurgie, věnuje se také endokrinochirurgii (chirurgické léčbě štítné žlázy a příštitných tělísek).

Pokud má volný čas, rád sportuje. Baví ho rekreační běhání, lyžování a fotbal. Také jezdí na elektrokole nebo hraje na kytaru. Jeho velkou vášní je malování.

Spustit audio