Pozvání Ivana Rumla přijal operní pěvec Aleš Briscein

26. květen 2014

Renomovaný český tenorista Aleš Briscein, který se v roce 2008 s velkým úspěchem představil jako Jeník ze Smetanovy Prodané nevěsty v Pařížské opeře (Palais Garnier), byl ve středu 28. května dopoledne hostem Telefonotéky, vysílané živě za přítomnosti posluchačů přímo ve Studiu 2 Českého rozhlasu.

Nositel prestižní Ceny Thálie se představil jako všestranný hudebník, který nejdříve vystudoval na pražské konzervatoři obor klarinet a saxofon, pak se věnoval po vzoru svého otce zpěvu.

Dnes účinkuje na předních evropských scénách jako Romeo v Gounodově opeře Romeo a Julie, Nemorino v Donizettiho Nápoji lásky, Alfredo ve Verdiho La traviatě, Don Ottavio v Mozartově Donu Giovannim, Jiří v Dvořákově Jakobínu a Fabrizio v Martinů Mirandolině. Poslední dvě jmenované postavy jste mohli slyšet v přímém přenosu z představení na stanici Český rozhlas- Vltava.

Po obdržení Thálie za rok 2012 za roli Romea v ostravském Národním divadle moravsko slezském o svém uměleckém oboru řekl: „Ač se to nezdá, operní zpěv je velmi náročná disciplína nejen na psychiku, ale také na fyzičku. Mne naštěstí od mala baví sport, protože mě dali rodiče na atletickou školu. I dnes hraji pravidelně fotbal a volejbal. Je to výtečné odreagování a relax pro mé tělo. V létě se pak s oblibou věnuji potápění, protože vlastním už několik let potápěčský průkaz.

Mezi jeho nejnovější angažmá patří také Lohengrin ve stejnojmenné opeře Richarda Wagnera. Tuto roli ztvárnil na Tyrolském festivalu (Tiroler Festspiele) v rakouském Erlu a na prknech Národního divadla moravsko slezského v Ostravě. Jeho prince v Dvořákově Rusalce mohou vidět diváci ve vídeňské Volksoper, Janka v Janáčkově Věci Makropulos ve Frankfurtské opeře a na Salcburském festivalu. Ladislava Podhajského ze Smetanových Dvou zpíval Briscein na francouzských scénách v Angers a Nantes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.